• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ČUDNI MOTIVI

POLA RODITELJA NA FACEBOOKU ŠPIJUNIRA SVOJU DJECU

Roditelje Facebook zanima samo zbog jednog razloga - jer njihova djeca provode toliko vremena na toj društvenoj mreži. Stoga ne iznenađuje što ih se sve veći broj prijavljuje samo kako bi pratili što to njihova djeca rade i s kim

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Sve veći broj roditelja koji prihvaćaju Facebook kao neizbježan dio modernog života ne postaje dio »mreže« zbog vlastitih interesa ili povezivanja sa svojim prijateljima iz djetinjstva. Njihovi motivi puno su prizemniji.

Istraživanje američke Education Database Online pokazalo je kako se polovica roditelja na Facebook prijavila kako bi mogla špijunirati svoju djecu.

Čak 43 posto roditelja otvoreno priznaje kako provjeravaju Facebook profil svog djeteta svakog dana. Od tog broja, njih 92 posto sprijateljilo se s vlastitim djetetom na Facebooku samo kako bi moglo kontrolirati što ono radi.

Najčešće im provjeravaju statuse, objave na zidu i fotografije u kojima su obilježeni.

Onih osam posto vjerojatno je dobilo »košaricu« od vlastitog sina ili kćeri kad su im poslali zahtjev za prijateljstvom, no to ne znači da im ne pokušavaju pregledati fotografije ili objave koje su možda označene kao javne.

Gotovo trećina djece koja su prihvatila prijateljstvo s roditeljima na Facebooku sada bi željela to prijateljstvo »prekinuti«.

Zanimljivo je da će roditeljski zahtjev za prijateljstvom prije prihvatiti mlađe dijete nego starije.

To je na neki način i logično, jer mlađem djetetu roditelj može i uvjetovati korištenje računala odnosno Facebooka međusobnim prijateljstvom.

Što su djeca starija, sve im je važnija njihova privatnost i intima pa ih sve manje želi dopustiti roditeljima da vide njihove slike s tuluma ili sugestivne poruke koje im ostavljaju njihovi prijatelji.

Tako trećina »djece« na Facebooku priznaje da ih je neki roditeljski komentar doveo u neugodnu situaciju pred prijateljima.

No špijuniranje nije samo značajka roditelja. I djeca špijuniraju svoje roditelje.

Ako ni zbog čega drugog, onda da imaju nešto čime će ih ucijeniti kad im sljedeći put majka ili otac zabrane izlazak ili zahtijevaju da se kući vrate oko ponoći.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 15:23 )