• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PAMET U GLAVU

KAKO ZNATI KOJI RABLJENI KOMPJUTOR KUPITI?

Prilikom kupovine rabljenih stvari kupac se uvijek izlaže određenom riziku. Opasnost da nas netko prevari i proda nam loš proizvod dodatno se povećava ako nismo detaljno upoznati s proizvodom koji kupujemo.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Ukoliko ste razmišljali ili se odlučili za kupovinu informatičke opreme putem oglasnika, tada definitivno ne želite da vas netko prevari i da bacite teško zarađeni novac. Prije kupovine računala, kao i kod mnogih drugih stvari, važno je unaprijed odrediti što sve planirate raditi s tim računalom kako biste si olakšali izbor.

Rabljena računala obično su stara generaciju ili dvije, pa je važno provjeriti treba li vam računalo s najnovijim komponentama, a jedan od važnih elemenata je i odnos cijene rabljenog računala i novog iz trgovine s garancijom.

Ukoliko vam je mobilnost jedna od ključnih stavki, tada vjerojatno razmišljate o kupnji prijenosnog računala, a poznato je da kod laptopa treba pripaziti na baterije, jer se one u praksi najbrže kvare. Stoga provjerite kolike su cijene zamjenskih baterija za laptop na koji ste »bacili oko«. Ono što možete vidjeti prilikom kupovine laptopa su i »mrtvi« pikseli na ekranu i neujednačena svjetlina ekrana. To su znakovi koji vam govore da kupnja tog računala nije najbolja ideja. Preporuča se kupovina modela koji je namijenjen poslovnim korisnicima, jer su takva prijenosna računala napravljena od kvalitetnijih materijala i komponenti.

PRIJE KUPOVINE NAPRAVITE »DOMAĆU ZADAĆU«

Za razliku od laptopa, stolna računala nezaobilazan su alat za dizajnere, »gamere« i sve kojima je važno da je njihov sustav dovoljan za razne izazove koje stavite pred njega. Ovom prilikom treba napomenuti da računalo koje se u današnje vrijeme spremate kupiti mora imati minimalno 2 GB rama i mogućnost nadogradnje do 4 GB. Također, procesor treba imati više od jedne jezgre.

Sve u svemu, kupovina rabljenog računala svodi se na to da je vrlo važno da unaprijed dobro razmislite u koju svrhu ćete upotrebljavati računalo. Jednom kad pronađete odgovarajući model prije konačne odluke napravite »domaću zadaću« i dobro se raspitajte o željenom modelu.

Ažurirano ( Srijeda, 20 Veljača 2013 14:26 )