• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MOBILE WORLD CONGRESS

FIREFOX MOBILE OS OKUPIO NAJVEĆE SVJETSKE OPERATORE

Skupina od 17 operatora, uključujući DT, Telefonicu, Telenor, Sprint, podržava Mozillinu otvorenu web inicijativu. Alcatel i ZTE su predstavili prve uređaje s tim operativnim sustavom, a njima se priključuju LG i Huawei

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Osim novih uređaja, glavna tema razgovora u paviljonima Fire Gran Via na Mobile World Congressu u Barceloni jest komercijalni start novoga operativnog sustava za mobile uređaje - Firefox Mobile OS-a.

Mozzila je svečano objavila kako skupina od 17 operatora, uključujući Deutsche Telekom, Telefonicu, Telenor, Sprint i ostale podržava njihovu otvorenu web inicijativu i na sajmu su se pojavili prvi uređaji s tim operativnim sustavom. Posrijedi su modeli Alcatela i ZTE-ja, a njima se priključuju LG te Huawei.

Prvi kontigenti uređaja namijenjeni su različitim svjetskim tržištima, uključujući Srbiju i Crnu Goru, a Telefonica je objavila kako će ona biti prvi operator koji će uređaje s tim operativnim sustavom distribuirati u Brazilu, Kolumbiji, Španjolskoj i Venezueli tijekom ljetnih mjeseci.

Operatori su prilično zadovoljni rastućim brojkama u mobilnoj ekonomiji, pa ne čudi i kako je dobar dio njih odlučio snažnije se predstaviti na ovogodišnjem sajmu.

Trenutačno na svijetu ima 3,2 milijarde korisnika mobilnih uređaja, a predviđa se da će ta brojka do 2017. narasti na 3,9 milijardi. Naglašeno je kako ima 1,6 milijardi ostvarenih konekcija putemmobilnog broadbanda, a GSMA, krovna organizacija mobilnih operatora i proizvođača smatra da će se taj broj do 2017. narasti na čak 5,1 milijardu.

Pogledajte video o Firefox Mobile OS-u:

Hit-tema sajma je i NFC, koji GSMA intenzivno promovira na sajmu. Tako je kao službeni mobitel NFC Experiencea proglašen Sony Xperia T opremljen brojnim NFC mogućnostima.

No, i svi koji baš i nisu vlasnici Gold članske iskaznice sajma (kotizacija za takvu članarinu stoji nekoliko tisuća eura), pa ih GSMA nije opremila takvim uređajem, mogli su, u slučaju da na svome smartfonu imaju NFC, skinuti NFC Badge, aplikaciju koja im je omogućila da jednostavno prođu sve sigurnosne procedure pri ulazu na sajam, da preuzmu Telefonicinu aplikaciju mWallet ili slične, koje će svakako pridonijeti ugodnijem boravku u Barceloni.

Svi sudionici ovog projekta imaju vrlo velik publicitet, očekivanja od NFC-a iznimno su velika te se smatra da će mWallet te NFC tehnologija zaživjeti na mnogim europskim (uključujući i hrvatsko) tržištima. Partnerstvo Samsunga i Vise na tom području to i dokazuje, a Samsung je iznio podatak da će se do kraja 2017. prodati dvije milijarde uređaja opremljenih NFC-om.

Kao veliki trendovi apostrofirani su mZdravlje, mEdukacija, mAutomotiv i pametni povezani gradovi, što se uglavnom odnosi na promet u njima.

Cilj je razvijati ove djelatnosti na nerazvijenim tržištima Afrike i Azije, jer prve akcije donijele su iznimno pozitivne rezultate - kako je navedeno u izvještaju GSMA, korištenje mZdravlja spasilo je više od milijun života u središnjoj Africi.

Ažurirano ( Utorak, 26 Veljača 2013 11:41 )