• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJVEĆA RIBA SVIJETA

OTKRIVENO MORSKO ČUDOVIŠTE S USTIMA »MOTORKE«

Znanstvenici su konačno uspjeli rekonstruirati izgled osam metarskog čudovišta koje je prije 270 milijuna godina plivalo oceanima

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Golema riba nazvana Helicoprion na donjoj je čeljusti imala neobičnu spiralu zubi kojima je trgala plijen u malene komade. Najveća zbirka njezinih fosilnih ostataka pronađena je u Idahu i pohranjena je u Prirodoslovnom muzeju Idaho State Universityja. Drugi ostaci pronađeni su u dijelovima Utaha i Wyominga koji su prije 250 milijuna godina također bili potopljeni morem.

Znanstvenicima je trebalo više godina za rekonstrukciju jer je kostur nemani bio izgrađen od hrskavice koja je slabo očuvana u ostacima. Nitko nije znao kako smjestiti spiralnu pilu u tijelo životinje koja se smatrala nekom vrstom morskog psa. Međutim, najnovija računalna tomografija i druge analize pokazale su ne samo kako je Helicoprion izgledao, već i da je zapravo bliži rođak tzv. morskih štakora(Chimaeridae), porodice riba iz podrazreda cjeloglavki (Holocephali).

»Nove CT snimke ove jedinstvene vrste iz Idaha pokazuju kako je bila smještena spirala zubi u njezinim čeljustima, otkrivaju kako je izgledala i kako se hranila«, rekao je voditelj istraživanja Leif Tapanila profesor na ISU-u.

Prema izviješću objavljenom u časopisu Biology Letters vizualizacija je utemeljena na čvrstim dokazima. 3D rekonstrukcijom znanstvenici su također utvrdili da se nazubljeni kotač okretao poput motornog cirkulara i rezao meso lovine kada je neman zatvarala ralje. Golemo je stvorenje bilo teško gotovo pola tone i bilo je najveća poznata riba koja je ikada plivala morima.

Ažurirano ( Četvrtak, 28 Veljača 2013 12:29 )