• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U NEDOUMICI

TREBA LI VAM e-ČITAČ

Ljubitelji knjiga znaju koliki je problem prilikom odlaska na neki put odabrati knjigu koju će ponijeti sa sobom. S e-čitačima možete ponijeti stotinu knjiga umjesto samo jedne

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Elektronski čitači knjiga nikad neće zamijeniti prave, papirnate knjige, ali mogu biti dobra zamjena za hrpu knjiga u vašoj torbi kad putujete na odmor ili prilikom svakodnevnog puta na posao javnim prijevozom.

Zbog njihove veličine, mogućnosti, a ponajviše cijene, za e-čitačima sve češće posežu i oni ljubitelji knjiga koji su se do nedavno zaklinjali na vjernost samo klasičnim knjigama.

No, prije no što izdvojite barem petstotinjak kuna za kupovinu e-čitača, razmislite treba li vam takav uređaj uopće i, ako treba, koji model odabrati.

Čitači knjiga dijele se u nekoliko kategorija, a glavna je podjela na one s monokromatskim ili zaslonom u boji. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i manje, a ovisno o načinu na koji želite koristiti svoj e-čitač trebali biste odabrati i odgovarajući model.

Čitači koji imaju zaslon u boji često postanu neupotrebljivi na jakom suncu, ali zato izvrsno služe u zatvorenim prostorima. S druge strane, monokromatski čitači savršeni su za čitanje u prirodi, ali bi mogli biti problematični u slabije osvijetljenim prostorima.

Planirate li čitati u krevetu ili zrakoplovu dok putujete, vodite računa o tome da vaš čitač ima ugrađeno pozadinsko osvjetljenje. Naime, većina monokromatskih čitača nema ugrađeno svijetlo, što otežava njegovo korištenje u polumraku.

Vodite računa i o trajanju baterije. Planirate li koristiti e-čitač na putovanjima, vjerojatno ne želite nositi dodatni punjač za njega. Monokromatski čitači zbog činjenice da koriste samo dvije boje i najčešće nemaju dodatno osvjetljenje mogu se koristiti i po mjesec dana bez dodatnog punjenja. S druge strane, čitači sa zaslonom u boji koji imaju veliki zaslon troše puno više energije i možda ćete ih morati puniti već nakon jednog ili dva dana.

Odabir modela čitača ovisi i o tome što želite čitati na njemu. Ukoliko ćete ga koristiti za čitanje stripova, magazina ili dječjih knjiga, biti će vam puno ugodnije na čitaču s velikim zaslonom u boji koji će bolje prikazati fotografije i ilustracije. Čitate li samo klasične knjige u kojima nema fotografija ili slika, i onaj s manjim monokromatskim bit će vam sasvim dovoljan.

Noviji modeli e-čitača sve su sličniji tabletima. Iako nemaju kameru ili GPS, sasvim pristojno odrađuju posao kada treba reproducirati glazbu ili video. Pojedini modeli čak nude i nekoliko igrica koje možete igrati kad vam se ne čitaju knjige.

Posjedujete li već pametni telefon ili tablet, razmislite treba li vam još i e-čitač. Naime, i za tablete i za pametne telefone mogu se pronaći aplikacije koje omogućavaju čitanje e-knjiga. Ukoliko vam ne smeta nešto manji zaslon, poput onog na pametnom telefonu i sviđa vam se imati knjige stalno nadohvat ruke, iskoristite ono što već imate.

Važno je imati na umu i gdje planirate kupovati svoje e-knjige, odnosno u kojem formatu. Svi e-čitači podržavaju prebacivanje e-knjiga s računala na čitač putem podatkovnog kabela, no neki nude i mogućnost surfanja internetom putem Wi-Fi odnosno 3G veze.

Također, e-knjige dolaze u nekoliko različitih formata, pa prilikom kupovine e-čitača treba voditi računa o tome koje formate knjiga podržava.

Bez obzira na to koji model e-čitača odabrali, najbitnije je da on odgovara vašim potrebama.

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 12:52 )