• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»BOLESNICI« SE NASLAĐUJU

OPREZ – U MODI JE ŠPIJUNIRANJE ŽENA WEB KAMERAMA

Ako ste nekoga tko lijepi post-ite preko objektiva kamere na računalu nazivali paranoikom, možda biste trebali još jednom razmisliti.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Ne morate biti vrhunski haker da biste mogli špijunirati bezazlene korisnike. Softver koji to omogućava dostupan je gotovo svima, kao i brojni alati za špijuniranje koji se prodaju na internetu.

Osoba tako može biti vidljiva na tisuće kilometara udaljenom hakerskom računalu. Malware o kojem je riječ zapravo je alat za administraciju na daljinu (remote administration tool), kraće RAT, koji može napasti računalo i omogućiti nekome koga ne poznajete da pristupi vašim datotekama i vašim aktivnostima na računalu. Dakle, vašoj kameri, mikrofonu, e-mailovima i sl. Takvi napadi također vas mogu izvrgnuti ruglu jer se nadzire i ono što gledate na računalu.

Zamislite djevojku koja pali računalo nesvjesna da je netko na drugom kontinentu promatra preko kamere ugrađene u njezino računalo. Zatim otvori seriju pornografskih stranica u njezinom pregledniku i promatra reakciju. Kad djevojka pokuša ugasiti Windowse pritiskom na »Start«, otkriva da te tipke na njezinim Windowsima više nema. Nakon toga joj može iskočiti »instant messanger« s porukom »Joj, tvoj DVD se upravo otvorio«, nakon čega će se optički disk zaista otvoriti.

Djevojka je prestravljena. Sve to što je doživjela, njezine reakcije, izraze lica i slično, vidjet će i mnogi drugi. Naime, videozapis cijelog incidenta pojavio se na YouTubeu, kao i tisuće drugih videa koji prikazuju kako se hakeri preko RAT-a obračunavaju sa svojim žrtvama, poigravaju se, izruguju ili ih pak ucjenjuju. Posebice ako zlostavljač na taj način dođe do nekih još intimnijih materijala.

Ovakvo špijuniranje je više od same igre, ono je mnogima hobi jer uistinu više nije nikakvo umijeće napasti nečije računalo, pristupiti nečijim datotekama i promatrati ga tiho u pozadini, s računala udaljenog tisućama kilometara. Uostalom, za to više i nije potrebno biti posebno educiran haker.

»Većina mojih robova ja dosadna«, napisao je jedan haker. »Volio bih kad bih mogao dobiti još cura s web kamerama. Vrlo je uzbudljivo kad nekoga možete doslovno špijunirati. Čak i ako nije gol.«

Ažurirano ( Srijeda, 13 Ožujak 2013 11:03 )