• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POGLED U BUDUĆNOST

ŠTO NAM SPREMAJU NOVE GENERACIJE PAMETNIH TELEFONA

Pametni telefoni iz generacije u generaciju sve su bolji. No što nam donosi budućnost?

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Pametni telefoni u samo su nekoliko godina promijenili svijet. Nove tehnologije, novi materijali, ali i razvoj softvera, učinio je današnje pametne telefone mnogo boljima od onih koji su iznenadili tržište prije sedam godina.

I dok je kod običnih telefona bila tendencija smanjivanja samog uređaja i ekrana, nove generacije pametnih telefona postaju sve tanje i sve veće, a opcije sve bogatije.

Pa što nas onda čeka u bliskoj budućnosti? CNet je dao svoje viđenje smjera u kojem će se pametni telefoni novih generacija kretati.

SVE BOLJI HARDVER

Ekrani pametnih telefona postaju sve veći, a sami telefoni istovremeno sve tanji. Komponente koje se skrivaju duboko u kućištu sve su brže. Specifikacije novih generacija pametnih telefona sličnije su specifikacijama osobnog računala, nego mobitelima.

Više nije bitno podržava li jednu, dvije ili tri frekvencije. Sve je važnija rezolucija ekrana, koliko megapiksela ima kamera i koliko je snažna grafička kartica.

Već se sada spominju procesori s osam jezgri, a proizvođači grafičkih kartica rade na čipovima koji će tijekom sljedećih pet godina povećati performanse više od sto puta.

DODATNE MOGUĆNOSTI

Mobitel je na samom početku imao samo jednu funkciju - da možete zvati u bilo koje doba i s bilo koje lokacije i da vas se može dobiti. Međutim, nove generacije pametnih telefona opremljene su s toliko dodataka, da je osnovna funkcija uspostave poziva gotovo pala u drugi plan.

Samsung i HTC već su predstavili mogućnosti upravljanja televizorom putem njihovih pametnih telefona. Dovoljno je tek skinuti aplikaciju i uperiti pametni telefon opremljen infracrvenim odašiljačem prema televizoru. Više nikad nećete tražiti daljinski upravljač po kauču.

Nokia je pak riješila problem koji je mučio korisnike pametnih telefona u hladnijim danima. Razvili su takav ekran koji reagira i kada se po njemu pritišće rukama u rukavicama. Mala stvar, ali kad se pokušavate javiti na telefon usred zime, znati ćete je cijeniti.

Još jedna dodatna mogućnost na kojoj se ubrzano radi jest povezivanje pametnog telefona s automobilom u jednu cjelinu. Tako bi vam pametni telefon postao »suvozač«, navigator, ali i pomoć kad je trebate.

KAMERE POSTAJU JOŠ BOLJE

Nekad je bio prestiž imati mobilni telefon s kamerom. Danas se rezolucije kamera pišu u dvoznamenkastim brojevima, a za očekivati je da će te brojke samo rasti.

No nije dovoljno samo imati dobru kameru na pametnom telefonu. Treba osmisliti i dobru aplikaciju koja će korisniku dati dodatne mogućnosti obrade fotografije, snimanja videoisječaka i njihovo objavljivanje na internetu.

Kombinacije prednje i stražnje kamere već su dobro iskušane, a u budućnosti će i njihova kvaliteta biti još poboljšana.

UPRAVLJANJE POKRETIMA I GESTAMA

Upravljanje pametnim telefonom bez dodira više nije neka novost. Prednja kamera koja prati vaše pokrete i pretvara ih u pokrete na ekranu već postoji.

No LG i Samsung razvijaju tehnologiju koja će pratiti kuda vaše oči gledaju. Primjerice, ako gledate u ekran na kojem se prikazuje neki video i potom podignete pogled, pametni telefon će automatski pauzirati video i nastaviti ga kad ponovno spustite pogled.

Iako mahanje pred ekranom može biti nezgodno, a činjenica da vas pametni telefon cijelo vrijeme »gleda« i prati kuda vam pogled bježi možda i nije najbolje rješenje, proizvođači će zasigurno osmisliti neku kombinaciju koja će postati hit.

NFC

Sve više pametnih telefona dolazi opremljeno tehnologijom NFC koja se ne primjenjuje samo za bežično punjenje pametnih telefona, već i za razmjenu podataka.

Hyundai čak radi na tehnologiji koja bi omogućila otključavanje i pokretanje automobila zahvaljujući NFC čipu u pametnom telefonu.

U budućnosti bismo tako u potpunosti mogli odbaciti povezivanje pametnih telefona i računala kablovima i prepustiti se direktnoj razmjeni podataka dodirom s drugim uređajem.

NOVI MATERIJALI

Proziran pametni telefon? Telefon koji se savija? Nesalomljivi ekran napravljen od safira?

Proizvođači pokušavaju nadmašiti jedni druge i traže materijale koji će produljiti vijek njihovom proizvodu i istovremeno ga učiniti potpuno drukčijim od drugih na tržištu.

Stanjivanje telefona tjera proizvođače i na stvaranje novih generacija baterija koje mogu podnijeti sve veće zahtjeve za strujom velikih ekrana, jakih procesora i aktivnih korisnika.

KAD PODVUČEMO CRTU

Nove generacije pametnih telefona bit će brže, bolje, jače i tanje od onih koje poznajemo danas. Istovremeno, nudit će nam više opcija no što danas mislimo da nam treba.

Ažurirano ( Utorak, 02 Travanj 2013 11:52 )