• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VELIKA KAO LICE

OTKRIVENA NOVA GOLEMA TARANTULA

Znanstvenici su ovih dana objavili da su na Šri Lanki otkrili novu vrstu velike tarantule čiji raspon nogu doseže više od 20 cm, kao cijelo ljudsko lice

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Golemi pauk s neobičnim lijepim šarama živi na drveću, a pripada rodu tigrastih paukova Poecilotheria koji obitavaju u Indiji i na Šri Lanki. Poznati su po svojim prekrasnim bojama, brzini i otrovu. U srodstvu su s južnoameričkim tarantulama u koje spada i najveći pauk koji se hrani pticama.

Nova je vrsta nazvana Poecilotheria rajaei po lokalnom policijskom inspektoru koji je znanstvenicima pomogao kao vodič kroz poratna područja sjeverne Šri Lanke.

Ranil Nanayakkara, jedan od utemeljitelja organizacije Biodiversity Education and Research, kaže da su novootkrivene tarantula vrlo rijetke. »Vole živjeti na starim stablima, međutim, zbog krčenja šuma broj im značajno pada, a u nedostatku odgovarajućeg staništa ulaze u stare kuće«, objasnio je. Prvi poznati primjerak, od ukupno tri koji su do danas pronađeni, otkriven je mrtav 2009. godine.

Iako Poecilotheria rajaei ima karakteristična svojstva koja nisu zabilježena kod drugih tarantula, stručnjaci smatraju da bi bilo dobro obaviti DNK analizu svih pripadnika roda Poecilotheria kako ne bi bilo dvojbi da je riječ o potpuno novoj vrsti. Do danas je ukupno opisano 15 vrsta ovog roda. Neke od njih su ugrožene, uglavnom zbog gubitka staništa. Prekrasan plavi pauk P. Metallica smatra se kritično ugroženim kao i P. Hanumavilasumica koji živi na drveću plantaža Šri Lanke.

TARANTULE SU INTELIGENTNIJE NEGO ŠTO SE MISLILO

Tarantule su rasprostranjene po cijelom svijetu. Hrane se uglavnom insektima, manjim glodavcima, pticama, zmijama i ostalim sitnim životinjama. Žrtvi ubrizgaju otrov koji ih paralizira, a potom ih razgrađuje i omekšava u probavljiviju smjesu. Najveći primjerci vrste Theraphosa blondi, koja živi u Venezueli i Brazilu, dosežu dužinu od 30 centimetara i težinu od 150 grama. Ženke nekih vrsta žive vrlo dugo, čak 30 do 40 godina, a poznato je da bez hrane, samo na vodi, mogu preživjeti i do dvije godine. Nakon parenja ženke znaju biti agresivne, međutim, mužjaci relativno rijetko završavaju na jelovniku. Ovisno o vrsti liježu od 50 do 2.000 jajašaca. Njihov otrov uglavnom nije opasan za ljude, no ugriz može izazvati infekcije i teške alergijske reakcije.

Znanstvenici su ih dugo vremena smatrali previše primitivnim životinjama (od manjih predaka odvojile su se prije 190 milijuna godina) da bi mogle pokazati neke zanimljive razine inteligencije. No aranholog Sam Marshall tvrdi da tarantule pokazuju mnoga ponašanja sisavaca – primjerice brinu za mladunce, a u obitelji znaju dijeliti hranu pa čak i postiti kako bi ostalo dovoljno za potomke. »Tko bi mislio da najstrašniji pauk svijeta ima obiteljske vrijednosti«, kaže Marshall.

Ažurirano ( Nedjelja, 07 Travanj 2013 10:00 )