• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NEZGODNA TUŽIBABA

KAKO IZBRISATI POVIJEST PRETRAŽIVANJA NA FACEBOOKU?

Iako nam to možda nije toliko očito, Facebook pamti svaku pretragu koju ste napravili pomoću njegove tražilice. Rezultati pretrage možda nisu javno dostupni, ali mi bismo ih se ipak željeli riješiti.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Facebook je postao gotovo neizbježno zlo. Čini se kako su »svi gore« i onaj tko nema svoj Facebook profil kao da ne postoji u digitalnom svijetu.

Oni koji ga često koriste, vjerojatno nisu ni svjesni činjenice da Facebook pamti svaku njihovu pretragu obavljenu na toj društvenoj mreži.

Tražili ste bivše kolege s fakulteta? »Uhodili« zgodnu kolegicu s posla? Ili jednostavno proveli sate i sate u pregledavanju profila svog bivšeg ili bivše?

Facebook sve to zna i pohranjuje u svoju bazu.

Iako su rezultati i pojmovi koje ste pretraživali privatni i možete ih vidjeti samo vi, nije loše izbrisati ih. Nikad se ne zna kad ti se ti podaci mogli iskoristiti »protiv« vas.

No da biste izbrisali svoju povijest pretraživanja na Facebooku, prvo je morate pronaći.

Na stranici svog profila pronađite »Activity log« na desnoj strani naslovne fotografije. Tu ćete pronaći popis svih svojih aktivnosti i objava na Facebooku. Također, ako vam je uključena ta opcija, vidjet ćete i popis aktivnosti drugih korisnika u koje su uključili i vas.

U izborniku s lijeve strane pronađite »Fotografije«, »Likeove« i »Komentare« te odaberite opciju »Više«.

Kad vam se otvori izbornik, na samom kraju, ispod »Grupa«, »Događaja« i »Pitanja« pronaći ćete opciju »Pretraživanje«.

Kad odaberete »Pretraživanje«, otvorit će vam se popis svih pojmova koje ste od stvaranja profila upisali na Facebooku, podijeljeno po mjesecima i godinama.

Ako obratite pozornost na ikonice s desne strane pojmova, vidjet ćete da je svako pretraživanje vidljivo samo vama i da se njegovi rezultati ne objavljuju na Timelineu.

Da biste se riješili arhive pretraživanja, dovoljno je na vrhu stranice odabrati »Očisti pretraživanja« i potom potvrditi svoj izbor Facebooku.

I to je to. Sada možete krenuti od samog početka i zaboraviti da ste u jednom danu desetak puta upisali ime svog šefa ili bivše djevojke.

Kad se povijest pretraživanja ponovno napuni, jednostavno ponovite postupak.

Inače, Facebook tvrdi da povijest pretraživanja čuva kako bi vam kod budućih pretraživanja mogao ponuditi relevantnije rezultate. No mi ipak volimo ostati »tajanstveni«.

Ažurirano ( Subota, 22 Lipanj 2013 12:25 )