• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IMA LI MJESTA PANICI?

NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA SA SUNCEM!

Znanstvenici tvrde da je aktivnost Sunca potpuno neočekivana mirna te da se nešto čudno događa s njim. Iako bi po svemu sudeći Sunce trenutno trebalo nalaziti u svom eksplozivnom maksimumu koji se ponavlja svakih 11 godina, izgleda da će on ovog puta izostati.

E-mail Ispis PDF

Izvor: danas.net.hr

Solarne aktivnosti nisu bile tako čudne u posljednja dva stoljeća, na površini je dvostruko manje pjega nego što se to očekuje, a sve su slabije i slabije, dok Sunčevi magnetski polovi uopće nisu sinkronizirani, tvrde znanstvenici.

Svakih 11 godina Sunčevi se polovi zamijene, magnetska polja najprije oslabe te se opet pojave, ali sa suprotnim polaritetom. Upravo se njihova zamjena zove eksplozivnim maksimumom. No, to je ove godine izostalo. Naime, sjeverni sunčev pol promijenio je polaritet još prije godinu dana, dok južni još nije, pa trenutno Sunce ima dva ista pola. No, nema razloga za paniku, tvrde znanstvenici.

»Rekao bih da je Sunce najslabije u zadnjih 200 godina«, rekao je David Hathaway iz NASA-e.

POMAŽE PROTIV GLOBALNOG ZATOPLJENJA

Neki znanstvenici mišljenja su kako se Sunce ustvari vraća u ''normalu''. Naime, s 1940. godinom započelo je jako aktivno razdoblje Sunčevih aktivnosti, a ako je to istina, njegova smanjena aktivnost mogla bi utjecati na globalno zatopljenje.

Iako njegova slabija aktivnost ne može radikalno utjecati na smanjene globalnog zatopljenja, ipak nam može pomoći i pružiti malo olakšanja.

Ažurirano ( Četvrtak, 14 Studeni 2013 17:21 )