• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


4. HUSARSKA UTRKA

KONJIČKI SPEKTAKL NA BJELOVARSKOM LEPIRCU

Na vojnom poligonu »Lepirac«, u Bjelovaru 4. husarska utrka u programu je uključivala dvije utrke: utrka Gidran pasmine konja i utrka ostalih pasmina konja

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarčani su ove nedjelje, 12. listopada, imali priliku vidjeti izniman događaj na Lepircu. Kao domaćini »Bjelovarski graničari-husari 1756.« predstavili su najbolje jahače iz ovog dijela Hrvatske.

Na vojnom poligonu »Lepirac«, u Bjelovaru 4. husarska utrka u programu je uključivala dvije utrke: utrka Gidran pasmine konja i utrka ostalih pasmina konja. Obje utrke održane su na stazi duljine 13.5 km. Ovakav ekstremni adrenalinski sport zahtjeva vrlo dobru pripremljenost konja i jahača u vidu njihove koordiniranosti i fizičke kondicije. Budući da je utrka »endurance« tipa, uz to što joj je glavno obilježje dužina staze tako uključuje i mnoge elemente, oscilacije u visini terena što znači uspone i spustove po brjegovima, prelazak preko mosta, vodeni gaz, i jahanje po šumskom terenu.

Natjecatelji su pokazali iznimnu spretnost i spremnost prilagodbi na sve uvjete staze tako da su zadanu rutu završili zavidnim vremenima. Slavodobitnici su nagrađeni u skladu s ovim luksuznim sportom, prikladnim peharima te prijelaznim peharom u prestižnoj konkurenciji jahača s grlima gidran pasmine. Računa se da će takav poticaj zasigurno privući što veći broj natjecatelja u godinama koje slijede.

Ulaz je bio slobodan za sve građane tako da se očekuje kako će se u idućim godinama posjeta ove tradicionalne utrke koja je već prepoznata kao kvalitetna turistička ponuda koju vrijedi popratiti biti sve veća. Na dodjeli nagrada i samoj utrci prisustvovali su gradski dužnosnici koji su svojim doprinosom također pomogli ostvarenju ove promocije konjogojstva i bjelovarskih jahača kao elitnih u Hrvatskoj pa i šire.

Na utrci Gidran pasmine konja učestvovalo je 11 natjecatelja a slavodobitnici su:
1. DOMAGOJ STANČEC na Alki, vlasnika Vladimira Vlajinića, brzina 48 km/h
2. KLARA BUNTIĆ na Gavalleru, vlasnika Siniše Jurića, brzina 47,9 km/h
3. VLADO VOHRALIK na Keši, brzina 45,8 km/h
Prosječna brzina utrke - 40,2 km/h

Na utrci ostalih pasmina konja učestvovalo je 9 natjecatelja a slavodobitnici su:
1. VLADO VOHRALIK na Sokolu, brzina 38,2 km/h
2. MIRELA VOHRALIK na Gari, vlasnika Vlade Vohralika, brzina 38,2 km/h
3. DOMAGOJ STANČEC na Alki, vlasnika Vlade Vlajinića, brzina 26,5 km/h
Prosječna brzina utrke - 32,6 km/h

Ažurirano ( Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 14:05 )