• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRADICIONALNI »IZLET U NEPOZNATO« PLANINARA HPD BILOGORA – BOČ (978 M)

BJELOVARČANI NA ŠTAJERSKOM TRIGLAVU

Jedan od zadnjih vrhova Karavanki koje se preko Donačke gore i Maceljske gore spuštaju u Panonsku nizinu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Kao i svake  godine tradicionalni »Izlet u nepoznato« HPD Bilogora pobudio je veliko zanimanje planinara. Prije polaska trideset šestoro planinara pogađalo  je točnu lokaciju, a kako je nitko nije uspio pogoditi  vrijednu nagradu  par planinarskih štapova dobila je planinarka koja je ciljala najbliže. Put nas je vodio kod naših susjeda u Sloveniju na planinu Boč, koju domaće stanovništvo zove Štajerskim Triglavom, jedan od zadnjih vrhova Karavanki koje se preko Donačke gore i Maceljske gore spuštaju u Panonsku nizinu.

Polazna točka je mjesto Zgornje Poljčane gdje nas dočekuju ljubazni domaćini i dva vodiča koji će nam olakšati snalaženje na njihovoj planini.  Za uspon smo odabrali stazu »Balunjača-Detičkova pot« koja se u početku diže nešto  strmije, a uz put su poučne oznake rijetkih vrsta bilja i drveća. Do vrha prolazimo pored Finžgarjeva križa, spilje Balunjača i uz ogradu vojnog područja dolazimo za 2 sata na vrh Boča (978 m). Na vrhu se nalazi 20 m razgledna piramida s koje se šire pogledi na sve strane, a posebno na najbliže Pohorje i Donačku goru. Nakon uživanja u pogledu i odmora trebalo nam je još jedan sat za spust do planinarskog doma na Boču smještenog na prostranoj padini zapadnog dijela Boča. Od doma je lijep pogled na vrh Boča i razglednu piramidu. Na domu je slijedilo zasluženo opuštanje uz domaću juhu i gulaš ili pak hranu iz ruksaka te uživanje na suncu.

Za povratak od doma do polazne točke odabrali smo stazu »Čez Babu« kojom smo za jedan sat stigli do našeg autobusa. Time je završio hodački dio izleta, a na povratku kući stali smo još u Rogaškoj Slatini. Rogaška Slatina je stara lječilišna destinacija sa 400 godišnjom tradicijom, danas najveći medicinski centar u Sloveniji sa najcjelovitijom ponudom za zdravlje i ljepotu. Posebno nas je dojmio impresivni centralni lječilišni park, koji je jedan od najljepših prikaza jasnog klasicističkog koncepta čistih linija u urbanizmu i arhitekturi. Nakon sadržajno i opuštajuće provedenog dana, uživanja u suncu i hodanju, u autobusu na povratku kući već su počela nagađanja: Kuda  na Izlet u nepoznato 2015.

Ažurirano ( Srijeda, 15 Listopad 2014 10:04 )