• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN DRUGI SIMPOZIJ »DJECA U SPORTU«

Skrenuli pozornost na potrebu poboljšanja cijelog sustava zaštite zdravlja

Na simpozij, koji je održan u Hotelu Antunović 22. veljače u Zagrebu, odazvalo se 200-tinjak sudionika – treneri, roditelji, nastavnici tjelesne kulture, fizioterapeuti, a nešto i studenata Kineziološkog fakulteta

E-mail Ispis PDF

ZAGREB Na drugom simpoziju »Djeca u sportu« o edukaciji i prevenciji ozljeda i zdravstvenih problema u djece pričalo je 12 priznatih stručnjaka (sportski treneri, pedagozi, fizioterapeuti, nutricionisti...).

Tijekom zadnjih godinu dana, koliko je prošlo od prvog simpozija, projekt »Djeca u sportu« prerastao je u prepoznatljiv pokret u poboljšavanju tjelesnog i psihičkog zdravlja djece. Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva znanosti, HRS-a, portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista, a u organizaciji Vertebre fizio, održan je drugi simpozij »Djeca u sportu - važnost edukacije i prevencije u odgoju djece sportaša«. U pauzama za kavu i ručak degustirali su se zdravi smoothieji ravno iz blendera glumice Nade Rocco.

Na simpozij, koji je održan u Hotelu Antunović 22. veljače u Zagrebu, odazvalo se 200-tinjak sudionika – treneri, roditelji, nastavnici tjelesne kulture, fizioterapeuti, a nešto i studenata Kineziološkog fakulteta.

– Prošle godine program je trajao četiri sata i bilo je svega 50-ak sudionika – prisjetila se organizatorica i direktica Vertebre fizio Patricija Šimić, vft. S obzirom da je fizioterapeut muške kadetske rukometne reprezentacije s posebnim zadovoljstvom među sponzorima je istakla SEHA ligu (regionalna rukometna liga). Njihovo sudjelovanje potvrda joj je da se ideja razvija u pravom smjeru.

–Projekt je pokrenut jer smo htjeli poboljšati sportsko-obrazovani sustav, a simpoziji su samo mali dio našeg rada. U svoj struci primjećivala sam puno propusta, a kada sam zagrebla malo dublje, manjkavosti je bilo i u drugim granama. Prvo smo počeli s nečim što sam nazvala »hodanjem po klubovima«. Znam, suludo je i šašavo u našoj državi raditi nešto besplatno, ali mi smo nudili besplatne prevencijske preglede djece u različitim sportskim klubovima. Bilo mi je drago da sam se susretala s mladim trenerima i trenericama koji su zainteresirani za daljinu suradnju, edukaciju i novitet, ali na žalost, oni su i dalje u manjini – objasnila je Patricija Šimić.

U sedam mjeseci besplatno je pregledano oko 800 djece, a Šimić je sastavila svoju statistiku na temelju podataka od 700 djece.

– Problem je što uobičajeni sistematski pregledi nisu individualizirani. Našim pregledima otkrili smo da je čak 402 djece imalo spuštena stopala; loše, pogrbljeno držanje njih 497, iskrivljeni trup zbog nepravilnog držanja pola pregledane djece, a 20 posto tih malih sportaša ima problema s prekomjernom težinom. To su stvari na kojima klubovi i društvo ima još puno posla – naglasila je Šimić.

U klubovima se najviše pozornosti posvećuje juniorskim i seniorskim selekcijama i rijetki klubovi imaju npr. nutricioniste za mlađe selekcije. No kako bismo odgojili zdravu naciju više investicije ipak zahtijevaju najmlađi.

– Zasigurno smo talentirana nacija i ovakvi skupovi trebali bi biti integrativni dio sportskog sustava. Upozorava se i skreće pozornost na potrebu poboljšanja cijelog sustava zaštite zdravlja. Svi ovi stručnjaci koje ste mogli čuti mogu poboljšati taj modul i zdušno rade na tome – zaključio je jedan od predavača, Nenad Bratković, mr. nutricionizma.

Ažurirano ( Utorak, 03 Ožujak 2015 15:29 )