• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HPD-a »BILOGORA« PROVELO JE USKRSNI PONEDJELJAK NA TRADICIONALNOM PLANINARSKOM POHODU »KROZ KLANAC ŠOKOT DO MALOG KALNIKA« KOJI JE ORGANIZIRALO PD »KALNIK« IZ KRIŽEVACA

Uskrsni pohod Bjelovarčana po Kalniku

Polazak na pohod bio je iz središta Gornje Rijeke zapadnom cestom do skretanja u vinograde potom putem do klijeti

E-mail Ispis PDF

KALNIK Osmero članova HPD-a »Bilogora« provelo je Uskrsni ponedjeljak na tradicionalnom planinarskom pohodu »Kroz klanac Šokot do Malog Kalnika« koji je organiziralo PD »Kalnik« iz Križevaca. Slap Šokot nalazi se na južnim obroncima Kalničkog gorja iznad mjesta Gornja Rijeka.

Polazak na pohod bio je iz središta Gornje Rijeke zapadnom cestom do skretanja  u vinograde potom putem do klijeti. Zatim se došlo do slapa potoka Šokot kroz 400 metara dugačak kanjon potoka. Slap je visok 3,5 metra, a širok 2,5 metra, a osim glavnoga postoji još nekoliko manjih slapova. Staza vodi kroz kanjon koji je okružen strmim stijenama i povremeno treba preskakivati potok. Od početka staze do kraja kanjona ima 45 minuta laganog hoda. Nakon izlaska iz kanjona uživali smo u vidiku s dva vidikovca, prvi na stijeni Kanclin i drugi kod Križnog kamena.

Nakon odmora kod  Križnog kamena staza je vodila pored još nekoliko manjih slapova u potoku Deklišanec da bi izašli na podnožje velike livade. Odatle se staza uspinje na kamenit vrh, visok 460 metara ,a zove se Pusta Barbara. Na ogoljeloj padini vrha nalaze se ostaci kule Malog Kalnika.

Stari grad Mali Kalnik bio je mali burg, nepravilnog polukružnog oblika, koji se prvi put spominje 1334. godine. Važnost je izgubio 1663. g. kad je sazidan novi dvor kod Gornje Rijeke. Unatoč neznatnoj visini Mali Kalnik se doimlje veoma slikovito zahvaljujući strmim stjenovitim padinama.

Nakon 3,5-4 sata pohod je završio izvrsnim planinarskim grahom u lovačkom domu lovačkog društva »Lještarka« Mali Kalnik na kraju sela Deklašanec. Domaćinima smo čestitali na ugodnoj šetnji, čistim vidicima i odličnom grahu te ih pozvali kod sebe u goste na Bilogoru, 19. travnja na 18. Proljeće na Bilogori. Privučeni dobrim vremenom i  raspoloženjem nakon pohoda prevezli smo se do planinarskog doma Kalnik i popeli se još na 643 metra visok Vranilac, najviši vrh Kalnika.

Ažurirano ( Petak, 10 Travanj 2015 12:21 )