• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


18. »PROLJEĆE NA BILOGORI«

Bilogoru posjetilo oko 350 ljubitelja prirode, planinara i šetača, iz 20 planinarskih društava

Osamdesetak hodača krenulo je na najdužu stazu, nazvanu »Žestoka staza«, od 14 kilometara preko Orovačkih vinograda i Pohajdinog bunara u trajanju četiri i pol sata hoda

E-mail Ispis PDF

MAGLENČA Većina od tristotinjak planinarskih društava u Hrvatskoj u sklopu svog djelovanja organizira barem jednu manifestaciju po kojoj su prepoznatljivi. Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora poznato je i prepoznatljivo po svom »Proljeću na Bilogori«  koje se već osamnaest godina održava treći vikend u travnju. Svake se godine okupi 200-300 sudionika iz dvadesetak planinarskih društava širom Hrvatske.

Zadnjih godina posjetili su nas i prijatelji izvan granica Hrvatske i to: Društvo za sportsku rekreaciju »Fruška gora« iz Novog Sada, planinarsko sportsko društvo »Brezovača« iz Hadžića, a ove godine planinarsko društvo »Poljčane« iz Slovenije.

Ovogodišnje 18. »Proljeće na Bilogori« organizirano je u nedjelju 18. travnja 2015. godine. Našu Bilogoru je posjetilo oko 350 ljubitelja prirode, planinara i šetača, iz 20 planinarskih društava. Uz domaće planinare i šetače obilježenim stazama pitome Bilogore hodali su susjedni planinari iz Đurđevca, Koprivnice, Čazme, Ivanić-Grada, Križevaca ali i udaljenijih dijelova Lijepe naše i to Belišća, Virovitice, Varaždina, Podsuseda, Zagreba, Donje Stubice, Dubrave, Zaprešića, Samobora te najudaljenijih Gospića i planinara iz susjedne Slovenije.

Nakon uvodnog dijela u kojem je predsjednik društva  uputio pozdravne riječi dobrodošlice okupljenim planinarima i upoznao ih sa stazama, u 9:30 sati krenulo se na hodanje. Osamdesetak hodača  krenulo je na najdužu stazu, nazvanu »Žestoka staza«,  od 14 kilometara preko Orovačkih vinograda i Pohajdinog bunara u trajanju četiri i pol sata hoda.

Petnaestak minuta nakon njih krenulo sa na »Stazu najljepših vidika« ili obilaznicu »Bilogorskim stazama« od 11 kilometara za čiji je obilazak trebalo tri i pol sata hoda.  Na najkraću stazu pod imenom  »Romantična staza« dužine 9 kilometara na  Orovačke vinograde krenulo se u 10 sati, a  obilazak je trajao  tri sata laganog hoda. Sve staze završavale su na planinarskom domu »Kamenitovac« gdje je organiziran ručak, a  potom uz glazbu uživo zabava i druženje do kasnih poslijepodnevnih sati.

Ovogodišnje druženje završeno je polusatnim koncertom ozbiljne glazbe, magistara glazbe Marka Đurakića na povijesnim orguljama i vokala Dubravka Kovačevića, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Ažurirano ( Utorak, 21 Travanj 2015 10:00 )