• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DARUVAR DOBIO ŠKOLU PLIVANJA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Treneri velikog srca u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae

Daruvarska je škola dvanaesta u nizu plivačkih programa »Trenera velikog srca« koji se provode sada već treću sezonu. Osim plivačkih, u sklopu projekta otvorene su i četiri atletske te dvije stolnoteniske škole za djecu s teškoćama u razvoju.

E-mail Ispis PDF

DARUVAR U sklopu projekta »Treneri velikog srca« školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju 13. studenog dobio je i Daruvar. Projekt su pokrenuli Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor uz podršku Hrvatskog atletskog, plivačkog i stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom s ciljem da se djeci s teškoćama u razvoju omogući ravnopravno bavljenje sportom.

Program ove škole plivanja, koja se održava u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae, bazira se na poznatom Halliwick konceptu. U njemu vrlo važnu ulogu imaju posebno certificirani treneri koji motiviraju djecu i kreiraju atmosferu u kojoj se članovi tima međusobno podupiru. Ana Sršen, jedna od nositeljica projekta, naglasila je da plivanje za neku djecu s teškoćama u razvoju znači i prvi samostalni pokret u životu, prvo kretanje bez pomoći ortopedskog pomagala ili pomoći druge osobe. Jednom kad se odvaže na ulazak u bazen, djeci voda postaje najbolji prijatelj, omogućuje im nesputano kretanje, kontakt s drugom djecom, a time i rast njihovog samopouzdanja. Neki od naših polaznika otkrili su i ljubav prema natjecanju te počeli trenirati pa vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt dobiti i nove paraolimpijce, kazala je Ana Sršen.

Prilikom otvorenja škole gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik izrazio je zadovoljstvo širenjem projekta i u njihovu lokalnu zajednicu.

– Sretni smo što su Treneri velikog srca došli u naš grad jer nam je veoma važno da svi naši sugrađani imaju jednake uvjete i kvalitetu života kakvu zaslužuju. Uz specijalizirano mjesto i stručne ljude koji će im olakšati bavljenje sportom i pospješiti proces njihove socijalizacije, ova djeca sada dobivaju novu mogućnost za zdravije i sretnije odrastanje, rekao je gradonačelnik Rohlik.

Program se nastavio malim plivačkim show-natjecanjem u kojem su snage u bazenu odmjerili bivši juniorski prvak u karateu, Vanja Lončar iz Daruvara, te jedan od najperspektivnijih plivača u svojem uzrastu, Matej Petrlić. Potom je uslijedila demonstracija plivačkog programa kojeg su pripremili »treneri velikog srca« Ana Sršen, Ines Erjavec i Ivan Perzel.

Daruvarska je škola dvanaesta u nizu plivačkih programa »Trenera velikog srca« koji se provode sada već treću sezonu. Osim plivačkih, u sklopu projekta otvorene su i četiri atletske te dvije stolnoteniske škole za djecu s teškoćama u razvoju.

Saša Jurić, v.d. direktor Službe marketinga Allianza Zagreb istaknuo je da je ponosan na širenje znanja o paraolimpizmu i koristi koje je projekt donio djeci.

– Kroz izvrsnu suradnju sa svim uključenim stranama do sada smo za više od dvije stotine djece osigurali mogućnost bavljenja sportom. Pozitivna iskustva koja smo doživjeli otvaranjem svake nove škole, te napredak njihovih polaznika motiviraju nas da i u budućnosti nastavimo otvarati nove prilike za bavljenje sportom za djecu s teškoćama u razvoju – rekao je Saša Jurić, v.d. direktor Službe marketinga Allianza Zagreb.

Otvorenju škole prisustvovala je i Sanja Major, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje »Rudolf Steiner«, čija djeca pohađaju program plivanja »Trenera velikog srca«.

– Ova djeca svakim nas danom podsjećaju da radom i upornošću možemo srušiti prepreke koje nas ponekad koče u postizanju naših ciljeva. Vjerujem da od njih mnogo možemo naučiti – zaključila je Sanja Major, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje »Rudolf Steiner«.

Više informacija o projektu i pregled škola po gradovima dostupan je na Facebook stranici Allianz ParaSport.

Ažurirano ( Subota, 14 Studeni 2015 14:58 )