• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Zvonimir Iveković dobio nagradu za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike

Trener Iveković u AK Bjelovar odgojio je 15 državnih rekordera i 34 državna reprezentativca, a na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske atletičari i atletičarke osvojili su 492 medalje 146 državnih prvaka, 171 viceprvaka i 166 brončanih medalja

E-mail Ispis PDF

Foto: AK Bjelovar

Zvonimir Iveković dobio je nagradu za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike na CRO Athleticsu koji je održan u eko parku Krašograd, Bratina 117, Pisarovina, 21. studenoga, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na svečanosti su također dodijeljena priznanja atletičarima i atletičarkama, kao i zaslužnim  bivšim atletičarima na doprinosu atletici. Na svečanom ručku u Krašogradu proglašeni su najbolji atletičari i atletičarke u 2015. godini, predstavljeni evidentni olimpijski kandidati za Rio 2016. te se obilježila 25 godišnjica održavanja Europskog prvenstva u atletici u Splitu 1990. godine - PEA Split 90.

Zvonimir Iveković, rođen 10. srpnja 1935. godine u Bjelovaru, gdje i danas živi i radi u atletici. Atletikom počeo se baviti vrlo rano. Pedesetih godina bio je s pionirima Hrvatske u kampu pionira u Rijeci na Kantridi na polaganju zren značke, u to vrijeme pripremala se Jugoslavenska atletska reprezentacija protiv Izraela, gledajući njihove treninge zavolio  atletiku. 1952. godine upisao se u atletsku sekciju pri DTO Partizan Bjelovar, koju je vodio proslavljeni trener Pedro Goić . Završio prednjačku školu u Zagrebu, pedagošku akademiji i na kineziološkom fakultetu specijalizirao sportsku rekreaciju. Dvadeset dvije godine aktivno se natjecao, kao preponaš na 110 m i 400 m prepone. Natjecao se za AK Dinamo Zagreb, ASK Split i AK Slavoniju Osijek. Nastupio za reprezentaciju Jugoslavije i Hrvatske. 1963. godine pobijedio na »Hanžeku« u disciplini 110 m prepone. Te iste godine proglašen za najuspješnijeg atletičara AK Slavonija Osijek.

1972. godine kao atletski djelatnik sudjeluje u radu izvršnog odbora HAS-a , predsjednik zbora atletskih trenera,  u dva mandata predsjednik natjecateljske komisije, predsjednik Hrvatske atletske lige sjever i međunarodni atletski sudac.

Trener Iveković u AK Bjelovar, koji se osamostalio 1980. godine, odgojio je 15 državnih rekordera i 34 državna reprezentativca, a na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske atletičari i atletičarke osvojili su 492 medalje 146 državnih prvaka, 171 viceprvaka i 166 brončanih medalja. Interesantno da svi ti odlični atletičari i atletičarke nikada nisu imali mogućnost natjecati se u svom rodnom gradu Bjelovaru, i ako atletika u Bjelovaru djeluje već 108. godina.

Ažurirano ( Nedjelja, 29 Studeni 2015 19:42 )