• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZAVRŠETAK USPJEŠNE PLANINARSKE GODINE

Bilogorski planinari i članovi UHDDR Bjelovar sudjelovali na 20. memorijalnom pohodu »Fokinom stazom 1991.«

Kao i svake godine simbolično su završili planinarsku godinu zimskom predbožićnom šetnjom po Bilogori

E-mail Ispis PDF

Foto: Željko Vinković

BJELOVAR Članovi HPD Bilogora aktivno su ovaj vikend završili još jednu uspješnu planinarsku godinu. U subotu je osmero članova zajedno sa članovima UHDDR Bjelovar sudjelovalo na 20. memorijalnom pohodu »Fokinom stazom 1991.« koji se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibiju sedam bjelovarskih branitelja.

Organizirana kolona s 300-tinjak učesnika krenula je u 10 sati iz Pakraca uhodanom trasom pohoda.  Kod spomen–obilježja u području Čukur položeni su vijenci, zapaljene  svijeće i odana počast poginulim braniteljima.

Za tri sata pješačenja kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima stiglo se  do planinarskog doma Omanovac. U domu je bio priređen topli čaj dobrodošlice i planinarski grah koji je bio besplatan za sve učesnike pohoda. Nakon predaha iza ručka, u znak pažnje i sjećanja na ovaj jubilarni 20. memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom 1991.,  dodijeljene su pisane Zahvalnica i Priznanja. Druženje je dalje nastavljeno uz živu muziku.

U nedjelju, kao i svake godine simbolično smo završili planinarsku godinu zimskom predbožićnom šetnjom po Bilogori. 17 planinara krenulo je od planinarskog doma »Kamenitovac« preko Orovačkih vinograda i za tri i pol sata stiglo do lugarnice Rogović kut. U pečenjari pod otvorenom nadstrešnicom   logistika je ispekla meso i pripremila osvježavajuće napitke za okrjepu. U goste nam je stiglo i nekoliko dragih nam prijatelja iz susjednog PD »Borika« Đurđevac pa je nastavljeno zajedničko druženje.

Uz dobro raspoloženje, a da nas ne ulovi mrak jer nam je trebalo još dobrih sat vremena do »Planinarca« u 15 sati krenuli smo dalje. Još smo se malo zadržali i u planinarskom domu, a onda smo se s veseljem i toplinom u srcu razišli svojim kućama, završivši šetnjom po našoj Bilogori, još jednu uspješnu planinarsku godinu.

U posebnom sjećanju ostali su nam ovogodišnji izleti u BiH na Kozaru, Veliki Vitorog i Čvrsnicu ali i na naš Velebit na Stap, Kamenu galeriju i Cerovačke špilje. Nekolicina će pamtiti tjedan dana planinarenja u Švicarskoj i Francuskoj ali i na Prokletijama u Crnoj Gori i Triglavu. Posebno smo ponosni što smo uspjeli uživati i u prvom ovogodišnjem snijegu na Plitvicama i Oštrom Medvjeđaku. Sa sjećanjem na godinu iza nas već je u pripremi plan izleta, za nadolazeću 2016. godinu, s puno zanimljivih izleta o kojima ćete moći čitati kroz godinu.

Ažurirano ( Srijeda, 23 Prosinac 2015 13:23 )