• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KLUB AMERIČKOG NOGOMETA GREENHORNS U BJELOVARU PRIVLAČI SVE VEĆI BROJ MLADIH IGRAČA IZ OKOLNIH GRADOVA

BJELOVARČANI DVOSTRUKI PRVACI DRŽAVE BEZ SVLAČIONICE

Greenhornsima nedostaje još igrača i opreme, ali nadaju se kako će ih skupiti prije početka nove sezone u kojoj je cilj zaigrati u međunarodnoj Alpe-Adria ligi

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Zbog velike popularnosti američkog nogometa, pravo je čudo što je za popularizaciju tog sporta u Hrvatskoj trebalo toliko dugo. Tek 2005. godine formiran je prvi klub u Zagrebu, a krajem 2008. i Bjelovarčani su odlučili pokazati da i oni znaju igrati tu igru. Tako je nastao Klub američkog nogometa Bjelovar Greenhorns.

Kao pravi novajlije, što im i samo ime govori, početkom 2009. ušli su u novoosnovani Hrvatski savez američkog nogometa, i te iste godine sudjelovali na Prvenstvu Hrvatske u FLAG footballu. Sama ta činjenica bila bi dovoljno pohvalna, međutim Greenhornsi su još k tome u Bjelovar vratili i trofej, osvojivši prve sezone kao debitanti prvenstvo Hrvatske. U međuvremenu je od tada Hrvatski savez skupio ukupno 12 timova, većinom iz kontinentalne Hrvatske. Greenhornsi su se unatoč teškoj financijskoj situaciji zbog sponzorstva uspjeli održati u samom vrhu, kontantno među prva četiri kluba. Tri sezone kasnije, odnosno ove 2013. unatoč tome svemu, ponovo odnose titulu prvaka Hrvatske. Slijedeći tijek dobrih rezultata mogli bismo se našaliti kako su od samog početka pokazali da zapravo uopće nisu novajlije.

NAKON FLAG FOOTBALLA PLANIRAJU ZAIGRATI I TACKLE FOOTBALL

Sa završetkom sezone, tim je nastavio s treninzima. Trenutno se obavljaju sve pripreme za iduću sezonu u kojoj planiraju zaigrati i TACKLE football. Veoma kratko: razlika između FLAG i TACKLE footballa je u tome što se FLAG igra s manje igrača, i s manje opreme i to zbog toga što se u FLAG-u protivnikov napad i osvajanje prostora – takozvano obaranje – odvija tako da se protivniku koji nosi loptu skine marama ili zastavica (flag) koju svi igrači moraju nositi, dok se u TACKLE-u protivnika koji nosi loptu doslovno obara rušenjem. FLAG football je zajedno sa TOUCH footballom izmišljen kao varijacija na TACKLE zbog njegove nasilnosti i velikig rizika za ozljede, te su tako uvedeni i u brojne američke škole čime je TACKLE bio zabranjen u pojedinim slučajevima. Greenhornsi trenutno još uvijek nabavljaju svu opremu da bi mogli punom snagom zaigrati TACKLE u novoj sezoni. Tu opet dolazi pitanje sponzorstva i financija u klubu. Od grada Bjelovara su dobili prostor, pa tako treniraju na gradskom stadionu. Čekaju da im se omogući i korištenje svlačionica jer u ove sve hladnije dane doista postaje sve veći problem presvlačenje na terenu. Mnogi od njih su mišljenja da bi se i tim povećao, te da bi im se pridružili i ljudi iz šire okolice poput Čazme, ali i Zagreba, kad bi se te osnovne stvari mogle što prije riješiti. Žalosno je što dvostruki državni prvaci, u odnosu na neke druge timove, nemaju ispunjene ni osnovne uvjete da bi se bavili onim što vole, i što im dobro ide.

BOLJIM UVJETIMA POVEĆATI BROJ IGRAČA I ODRŽATI KVALITETU

Klub trenutno broji oko 30-ak članova, na čelu Dinom Dozanom kao predsjednikom kluba, koji je ujedno i quarterback, odnosno vođa navale. Zbog intezivnijih priprema za TACKLE pojedini dečki odustaj, pa dolaze novi, te im je broj trenutno nestalan, kako kažu. Inače, da bi uopće zaigrali, tim mora imati 35 igrača koji su specijalizirani za naprad, obranu, ili specijalne funkcije. Dečki u presjeku imaju od 18 do 30 godina, i treniraju dva puta tjedno u večernjim satima jer im je tako bilo najlakše uskladiti raličite rasporede. Pod vodstvom su trenera Matije Bilanđije iz Garešnice, jednog od pionira američkog nogometa u Hrvatskoj. Sam je prošao mnogo kampova kod američkih trenera, tako da je ogromno znanje i iskustvo koje ima doista u potpunosti upotrijebio i usmjerio da bi dečki imali tako konstantno kvalitetne rezultate.

Što se tiče trenutnih planova i priprema, nadamo se da će jednako imati sreće i uspjeha u TACKLE footballu, na usavršavanju kojeg trenutno rade. Nedostaje im još igrača i opreme, ali nadaju se kako će ih skupiti prije početka nove sezone. U slučaju uspješnog rješenja problema, plan im je u idućoj sezoni zaigrati u međunarodnoj Alpe-Adria ligi. To im je trenutno najveći cilj koji žele dostići. Iako su mišljenja da će im u međunarodnoj ligi trebati neko vrijeme da postanu i tamo prvaci, mi vjerujemo u njihove mogućnosti i dajemo im punu podršku!

Go Greenhorns!

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Studeni 2013 16:26 )