• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


90. OBLJETNICA PLANINARSTVA U BJELOVARU

PROŠLE GODINE POSTIGNUT NAJVEĆI VISINSKI USPJEH

Član Društva kao drugi Hrvat u povijesti ispenjao je u Gruziji na Velikom Kavkazu 5034 metara visok vrh Kazbek prije njega na ovom vrhu bio je 2. srpnja 1902. g. profesor Belario Lengyela iz Rijeke

E-mail Ispis PDF

Na inicijativu tadašnjeg šefa željezničke postaje Bjelovar i člana HPD – središnjice u Zagrebu, Viktora Borovečkog, u Bjelovaru je 30. lipnja 1924. godine osnovano Hrvatsko planinarsko društvo »Bilo-gora« – podružnica u Bjelovaru. Za prvog predsjednika društva izabran je inicijator Viktor Borovečki. Prvi društveni izlet organiziran je na Plitvička jezera. Za vrijeme II. svjetskog rata društvo prestaje s radom da bi nakon oslobođenja 1946. godine nekadašnje HPD »Bilogora« postalo planinarska sekcija Fiskulturnog društva Bjelovar. Po osnivanju Planinarskog saveza Hrvatske Planinarska sekcija Fiskulturnog društva Bjelovar 18. lipnja 1948. održava sastanak i donosi Odluku o osnivanju Planinarskog društva u Bjelovaru. Gradnja planinarskog doma počinje 13. kolovoza 1949., a otvoren je 5. kolovoza 1951. godine.

Razdoblje od 2009. do 2013. godina može se smatrati izuzetno uspješnim u djelovanju Društva. Potkrovlje planinarskog doma u brodskom podu, s čijim uređenjem se krenulo 2009. g., a završilo prošle godine, uređeno je u planinarskom stilu kao skupna spavaonica sa 40 madraca. Uređenje dječjeg igralište planinarskog doma napravljeno je montiranjem tobogana s kućicom, tri nova ekološka koša za odlaganje otpadaka te izmjenom gornje površine na četiri vanjska stola i osam klupa dok su postojeće sprave nanovo obojene. Osim po uređenju potkrovlja i igrališta Društvo je bilo izuzetno uspješno i u planinarskom djelovanju. U Hrvatskoj su obiđene gotovo sve planine, a van granica su ispenjani najviši vrhovi Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Egipta i Maroka.

Najveći visinski uspjeh  postignut je 3. srpnja prošle godine kad je član Društva kao drugi Hrvat u povijesti ispenjao u Gruziji na Velikom Kavkazu 5034 metara visok vrh Kazbek  prije njega na ovom vrhu bio je 2. srpnja 1902. g. profesor Belario Lengyela iz Rijeke. Prije toga ispenjao je u Armeniji na planini Aragatz (nema zapisa o hrvatskim planinarima) Južni vrh (3983 m) i Sjeverni vrh (4090 m). U suradnji sa HGSS Stanicom Bjelovar organizirane su dvije Opće planinarske škole za članove Društva kojima je osnovno planinarsko obrazovanje dobilo 60 planinara, te jedna OPŠ za članove DPP Ivanić-Grad. Osnovana je Ekološka sekcija HPD »Bilogora« koja se aktivno uključila u uređenje okoliša planinarskog doma, a nakon gotovo osam godina ponovno se okupila  Visokogorska sekcije HPD Bilogora s ciljem promicanja tura i pohoda u visoka gorja.

U siječnju 2012. godine otvorena je planinarska knjižnica HPD »Bilogora« koja sadrži  80-tak planinarskih naslova i karata dostupnih članovima Društva. U okviru planinarskog obrazovanja Društvo je školovalo petoro vodiča društvenih izleta. Dvojica članova Društva obišla su, u osam neprekinutih  dana, tristo kilometara  dugu  obilaznicu  Slavonski planinarski put, prvi  kojima je to uspjelo u jednom neprekinutom nizu otkad je proširena trasa. Društvo je dobilo i svog Biokovskog vuka, titula koja se dobiva kad se uzdužno alpskim stilom prođe sto kilometara Biokova i divljeg Rilića. Svake godine trećeg vikenda u travnju organizirali smo našu tradicionalni manifestaciju »Proljeće na Bilogori«, a jednu od godine našu je Bilogoru posjetilo 484 gostujuća planinara iz 22 planinarska društva. Obilježena je nova kružna planinarska staza »Bilogorska šetnica«, ukupne  dužine 12 kilometara, koja se preko Orovačkih vinograda i Pohajdinog bunara vraća nazad na planinarski dom »Kamenitovac«. Na planinarskim predavanjima i projekcijama fotografija pričalo se o Maroku, Zermattu, Indoneziji, Bugarskoj i Grčkoj, Turskoj, Gruziji i Armeniji, Grossglockneru, putovanju kroz petnaest afričkih država  i Dolomitima.

Proslavu 90. godišnjice osnivanja i rada Društvo je započelo Svečanom skupštinom na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim članovima  i Društvima za dugogodišnji doprinos . Proglašeni su i pobjednici foto natječaja »Oblici u stijeni i drvetu« ,a sve je završilo izvrsnom projekcijom »U društvu bogova Hermesa i Argusa«. Proslava lijepe obljetnice nastavlja se kroz godinu od 4. – 13. travnja  organizacijom Planinarskog tjedna HPD »Bilogora«. U tom periodu moći će se uživati u predavanjima i projekcijama fotografija Željka Bockovca »Peru i Ande« te »Eiger«, Tomislava Zoričića – Toma »Austrijski tritisućnjaci« i projekciji naših izleta 2013. Na »Danima otvorenih vrata« Ekološka sekcija Društva prezentirati će izradu kućica za ptice. Planinarski tjedan planiramo aktivno završiti 13. travnja našim tradicionalnim 17. Proljećem na Bilogori na koje smo slobodni pozvati planinare diljem Lijepe naše da nam svojim prisustvovanjem uveličaju našu obljetnicu.

Ažurirano ( Petak, 21 Ožujak 2014 15:20 )