• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RATNI VETERANI OKUPLJENI OKO UDRUGE HRVATSKI RATNI VETERANI ODRŽALI SU IZBORNU SKUPŠTINU

Nismo samo primali – puno smo i davali zajednici

Najistaknutiji je projekt Ratnici u miru koji se oslanja na psiho-socijalnu pomoć članovima udruge kroz poticanje raznih proizvodnih aktivnosti, njihovu prezentaciju u zajednici i suradnju s drugim udrugama i društvenim skupinama

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije, u subotu 13. veljače, ratni veterani okupljeni oko udruge Hrvatski ratni veterani održali su izbornu skupštinu. Skupštini se odazvalo trideset izaslanika koji su predstavljali 137 članova okupljenih oko ove udruge koja je široj javnosti poznata po nekoliko projekata. Najistaknutiji je projekt Ratnici u miru koji se oslanja na psiho-socijalnu pomoć članovima udruge kroz poticanje raznih proizvodnih aktivnosti, njihovu prezentaciju u zajednici i suradnju s drugim udrugama i društvenim skupinama. Osim toga udruga je poznata i po prikupljanju humanitarne pomoći za ugrožene braniteljske obitelji kroz projekt Ratnici velikog srca ali i projektom Sigurno školsko dvorište kroz koji članovi udruge uređuju dječja igrališta i skreću pažnju na potrebu svakodnevnog kontroliranja ispravnosti igrališta radi sigurnosti najosjetljivije društvene skupine, djece.

Na izbornoj skupštini članovi su za predsjednika udruge izabrali kandidata Nenada Šantalab iz Velikog Grđevca s privremenim boravištem u Umagu koji je i do sada udrugu vodio od njenog osnutka 2011. godine.  Ujedno su izglasali i potpuno novi Statut koji je donio neke promjene u strukturi upravljanja i sustavu organizacijskih jedinica. Udruga će od sada djelovati na prostoru cijele Hrvatske kroz pet ustrojstvenih oblika, Središnjicom koju čine Skupština i Upravni odbor te četiri Operativna središta, Operativno središte Istok, Sjever, Zapad i Jug. Novo ustrojena Operativna središta pokrivat će prostore svih hrvatskih županija i grada Zagreba. Operativna središta ustrojena su radi učinkovitijeg obavljanja djelatnosti udruge i mjerodavna su za provođenje djelatnosti udruge na području svoga djelovanja. OS-a voditi će voditelji koje će narednih dana imenovati Upravni odbor udruge.

Delegati su potvrdili i smjernice rada udruge u sljedećem razdoblju. U svome radu udruga će biti usmjerena u nekoliko pravaca. Kao prvo prihvatit će sve ideje koje imaju za ciljeve njegovanje uspomene na Domovinski rat, posebno se to odnosi na ideje koje promiču izdavačku djelatnost, komemoracije i slično. Nastaviti će sa psihosocijalnom aktivnošću kroz projekt Ratnici u miru i to posjećivanjem ali i organiziranjem što većeg broja izložbi i zajedničkih nastupa članova u zemlji i ako se ukaže prilika u inozemstvu. Podržat će i sve druge oblike psihosocijalnih aktivnosti. Treće i ne manje važno je i djelovanje u zajednici na humanitarnom planu. Nastavit će sa aktivnostima projekta Ratnici velikog srca kroz prodaju i prikupljanje humanitarne pomoći.

U Statutu udruge predviđeno je i osnivanje postrojbi koje bi u slučaju prirodnih katastrofa mogle biti upućene na krizna područja pa će se pokušati formirati popis zainteresiranih članova za sudjelovanje u takvim djelatnostima. Povećavanje broja članova biti će također jedan od ciljeva udruge kako bi na terenu imali što više aktivnih članova radi lakšeg provođenja djelatnosti udruge.

Skupštinari su se zahvalili Šantalabu na svemu što je u proteklom periodu učinio za udrugu, njenu promociju u javnosti te za ideje koje su se pokazale korisne ne samo za članove udruge već i za zajednicu. Sve to je u proteklom periodu privuklo pažnju i onih koji su financirali udrugu. Među njima spomenuti su Ministarstvo branitelja kao najveći pojedinačni donator putem natječaja, zatim Bjelovarsko-bilogorska županija kao drugi najveći donator sredstava za rad udruge i provođenje projekata. Nisu zaboravljeni niti manji donatori, među njima su Gradovi Bjelovar i Garešnica, Općine Sirač, Ivanska, Nova Rača, Berek, Grad Vrgorac, Općine Tovarnik i Lipovljani te poduzeća Kronospan Cro d.o.o., Hempel d.o.o. i Bjelovarski sajam d.o.o. Osim što su primali, članovi udruge su i davali zajednici.

Zahvalnice za sudjelovanje u društvenim aktivnostima u udrugu su došle od strane Gradske tržnice Varaždin koja je organizator Varaždinskog sejma, od strane Udruge pčelara Vrbovec koja je organizator Festivala pčelarstva i ocjenjivanja meda zagrebačke županije, od Turističke zajednice Grada Ivanić Grada koja je organizator Bučijade u Ivanić Gradu, od strane Ličko-senjske županije kao organizatora etno sajma u Gospiću te od mnogih drugih udruga i ustanova. Na skupštini je naglašena uloga samih članovi koji su putem članarine i vlastitom djelatnošću također doprinijeli povoljnoj financijskoj stabilnosti udruge. Jedan od trenutno najvećih projekata je pokušaj udruge da ove godine na Proljetnom i Jesenskom sajmu u Gudovcu postavi izložbeni šator u kome bi se branitelji iz cijele Hrvatske predstavili javnosti sa svojim proizvodima i aktivnostima što bi bila prva takva manifestacija od stvaranja domovine.

Izvor: www.ratni-veterani-bbz.hr

Ažurirano ( Nedjelja, 14 Veljača 2016 14:36 )