• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U ORGANIZACIJI GRADSKE ORGANIZACIJE ORaH-a U BJELOVARU OKUPILI SE ČLANOVI ORaH-a, SDP-a I HSLS-a UPOZORAVAJUĆI NA NASILJE NAD ŽENAMA

Većina nasilja nad ženama nije registrirana!

Na jedan prijavljen slučaj 20 nije prijavljeno. Zato svi koji znaju za neki slučaj nasilja trebaju ga prijaviti – istaknula je Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Forum za ljudska prava i pravdu Gradske organizacije OraH-a Bjelovar organizirao je u nedjelju 14. veljače javno okupljanje na glavnom gradskom trgu s ciljem potpore svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama koja se održava pod nazivom »Milijarda ustaje« u više od 200 zemalja svijeta.

Na bjelovarskom korzu okupilo se na poziv Orahovaca stotinjak građana uz podršku gradskih organizacija SDP-a i HSLS-a, kao i više udruga civilnog društva. Okupljene u borbi protiv nasilja nad ženama pozdravio je i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Skupu su nazočile također Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije i Tatjana Grđan predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Grada Bjelovara.

–  Željeli smo i javno izraziti svoju nultu toleranciju nasilju prema ženama ne gledajući na stranačke boje i pripadnost, ni na bilo koju različitost. Svojim dolaskom na korzo pokazale smo odlučnost da spriječimo nasilnike da nekažnjeno hodaju našim gradom. Ako smo ovom manifestacijom spriječili samo jedno nasilje već smo mnogo učinili... – poručila je u ime organizatora Gordana Obradović, predsjednica Foruma za ljudska prava Gradske organizacije ORah Bjelovar i zahvalila na  dolasku i podršci svih stranaka  i udruga civilnog društva koji su se pridružili borbi protiv nasilja nad ženama.

Globalna akcija »One Billion Rising« koja se zalaže za pravdu i promicanje ravnopravnosti spolova, temelji se na statistici UN-a  da je jedna od tri žene silovana ili pretučena tijekom svog života, dakle oko milijardu žena samo u  jednoj godini. Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Grad Bjelovar je godinama među vodećim gradovima po broju rastava i obiteljskom nasilju.

– Većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana... Na jedan prijavljen slučaj 20 nije prijavljeno. Zato svi koji znaju za neki slučaj nasilja trebaju ga prijaviti – istaknula je Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije naglašavajući da je nasilje nad ženama sve veće i brutalnije i da su ovakve i slične akcije potrebne zbog podizanja svijesti građana da se nasilje nad ženama ne prikriva.

Ažurirano ( Nedjelja, 14 Veljača 2016 15:05 )