• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TIJEKOM RADNOG POSJETA GRADU GAREŠNICI, BJELOVARSKO-BILOGORSKI ŽUPAN DAMIR BAJS, POSJETIO JE I TAMOŠNJI DOM ZDRAVLJA

Veći stupanj primarne zdravstvene zaštite u Bjelovarko-bilogorskoj županiji

Novi timovi, njih dvadesetak, znatno će unaprijediti zdravstvenu zaštitu na području Bjelovarsko-bilogorske županije čime je Ministarstvo zdravlja dalo jači vjetar u leđa kada govorimo o skrbi o pacijentima

E-mail Ispis PDF

GAREŠNICA Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, 12. veljače, sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Garešnici i tom prilikom posjetio i tamošnji Dom zdravlja. Jedna od tema razgovora bila je i primjena nove Mreže javno zdravstvenih službi u Republici Hrvatskoj.

Nova Mreža javno zdravstvenih službi RH koja je stupila na snagu u listopadu 2015., a vezana uz izmijene i dopune iste,  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji donijela je veći stupanj primarne zdravstvene zaštite. Na već postojeće timove, Županija  je pokrivena s dodatnih 7 internista, 4 psihijatra, 4 tima fizikalne medicine i rehabilitacije, 4 oftalmologa te po prvi puta s jednim timom za palijativnu skrb.

U praksi gledano specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite po županijskim gradovima po prijedlogu nove Mreže javno zdravstvenih službi tri nova internista svoje mjesto nalaze u  Bjelovaru, te po jedan u svakoj županijskoj ispostavi Doma zdravlja. Bjelovar i Čazma dobivaju po  dva nova psihijatra, dok je jedan predviđen za  Daruvar i Garešnicu te jedan za Grubišno Polje. Predviđena su i četiri nova tima fizikalne medicine i rehabilitacije; i to dva za Bjelovar i Čazmu, jedan za Daruvar i  jedan tim za Garešnicu i Grubišno Polje. Nova mreža donosi i četiri nova tima oftalmologa  i to dva za Bjelovar i Čazmu, jedan tim za Daruvar i jedan tim oftalmologa za Garešnicu i Grubišno Polje.

Novi timovi, njih dvadesetak, znatno će unaprijediti zdravstvenu zaštitu na području Bjelovarsko-bilogorske županije čime je Ministarstvo zdravlja dalo jači vjetar u leđa kada govorimo o skrbi o pacijentima. No, istovremeno nova Mreža javno zdravstvenih službi podrazumijevala je i ukidanje tima opće obiteljske medicine u Bereku, te jednog tima  u gradu Čazmi, s pet na četiri timova opće-obiteljske medicine.

Župan Damir Bajs očitovao se na prijedlog izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe a vezano uz ukidanje timova obiteljske medicine u Čazmi i Bereku.  Naime, ukidanje tih timova, a posebice za Općinu Berek, u velikoj mjeri unazadovalo bi zdravstvenu skrb tamošnjim pacijentima. Riječ je o ruralnom kraju i mahom pacijentima starije životne dobi kojima odlazak u druga mjesta predstavlja veliki problem.

Mišljenje i prijedlog župana Bajsa naišlo je na razumijevanje u Ministarstvu zdravlja koje je u cilju zadržavanja dosadašnje razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u Bereku i Čazmi zadržao dosadašnji broj timova obiteljske medicine. Time se pokazalo da Ministarstvo zdravlja brine o pacijentima koji zbog mjesta stanovanja, a riječ je o mahom staračkim domaćinstvima u udaljenim ruralnim krajevima županije,  brine o njihovoj primarnoj zdravstvenoj skrbi.

Na kraju je županijski  Dom zdravlja dobio preko dvadeset timova specijalista koji  trebaju raditi tamo gdje pacijenti i žive po županijskim općinama i gradovima. Primjerice, u ispostavi Doma zdravlja u Garešnici trenutno radi dvadeset i šest osoba kod kojih je šest liječnika obiteljske medicine, jedan liječnik ginekolog, četiri više medicinske sestre, sedam medicinskih sestara, dva laboranta, tri vozača, te dvije spremačice i domar.  Također, u Dom zdravlja u Garešnici jednom tjedno odlazi internista koji prima po desetak pacijenata, a sve u cilju pružanja zdravstvene zaštite pacijentima u mjestima u kojima žive.

– Ključno je osigurati jednaku zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima naše županije. Nakon ovog posjeta dogovorili smo da nam slijedi još jedan radni gdje ćemo precizirati ulaganja u garešnički Dom zdravlja. Veseli me što će se Grad Garešnica uključiti, bilo u opremanje ili pak u radove koji će uslijediti, kako bi sve naše ambulante imale odgovarajući standard. Ipak najveći problem i ključan problem je nedostatak liječnika. Mi imamo konstantno otvorene natječaje na koje se rijetko tko javlja. Doktori iz klinika odlaze u inozemstvo, klinike povlače liječnike iz općih bolnica, a bolnice iz ovakvih sredina. Snalazimo se kako možemo. Primjerice, specijalisti koji završe svoj radni vijek u bolnici nerijetko rade po pola radnog vremena uz mirovinu u našim timovima po Domovima zdravlja. Dobro je što nova Mreža, koju je donijelo Ministarstvo zdravlja, će primjerice u gradu Garešnici osigurati četiri nova specijalista. Poslan je zahtjev HZZO-u za sklapanje ugovora. Ukoliko se to dogodi mi ćemo biti u mogućnosti krenuti s pripremama za oformljivanje tih timova ovdje – naglasio je župan Bajs u Garešnici.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 15 Veljača 2016 13:21 )