• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKO-BILOGORSKI ŽUPAN DAMIR BAJS SA SURADNICIMA BORAVIO JE U RADNOM POSJETU OPĆINI KAPELA, A TIJEKOM POSJETA DARIVAO JE I OBITELJ HALAČEK-ZAFIROV, TOČNIJE MALOG JAKOVA ČIJI SU RODITELJI OSTVARILI PRAVO NA NAKNADU ZA NOVOROĐENO DIJETE U OBITELJI

Županija 2015. odobrila 1019 zahtjeva za naknadu za novorođeno dijete vrijednih 510.000 kuna

Najviše zahtjeva došlo je za područje grada Bjelovara njih 308, a najmanje zahtjeva za naknadu za novorođeno dijete stiglo je iz Općine Velika Trnovitica

E-mail Ispis PDF

KAPELA Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, jučer, 15. veljače, sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Općini Kapela, a tijekom posjeta darivao je i obitelj Halaček-Zafirov, točnije malog Jakova čiji su roditelji ostvarili pravo na naknadu za novorođeno dijete u obitelji. Samo 2015. godine Bjelovarsko-bilogorska županija je zaprimila 1019 zahtjeva za naknadu za novorođeno dijete u vrijednosti od 510 tisuća kuna.

Lani je što se tiče zahtjeva najviše došlo za područje grada Bjelovara njih 308, a najmanje zahtjeva za naknadu za novorođeno dijete stiglo je iz Općine Velika Trnovitica, njih 11. Bjelovarsko-bilogorska županija svojim potporama želi pomoći obiteljima koje imaju novorođeno dijete, a takvu pomoć uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju imaju još neke općine i gradovi, ali ne svi.

Inače, godišnje nam se u Županiji rodi preko tisuću beba, a kroz osam godina provođenja isplate, po petsto kuna svakom novorođenom djetetu, Bjelovarsko-bilogorska županija je darivala oko četiri milijuna kuna sredstava, koji su zasigurno došli u najbolje ruke. Stoga ni ne čudi što se župan Damir Bajs ovog tjedna uputio u posjet jednoj obitelji s prinovom, jer stav župana Bajsa, a time i Bjelovarsko-bilogorske županije, je da moramo posvetiti više pažnje  demografskom razvoju i populacijskoj politici. Jedan od načina je i naknada za novorođeno dijete u obitelji, pomoć ali i znak pažnje Bjelovarsko-bilogorske županije prema svakoj obitelji koja dobije novog člana.

Nužne su to mjere, jer Bjelovarsko-bilogorska županija kao i većina hrvatskih županija, se susreće s problemom pada nataliteta, poznatom kao bijela kuga. Riječ o vrlo ozbiljnom nacionalnom, strateškom ali i gospodarskom pitanju. Ako se nastavi sadašnji trend pada nataliteta Hrvatska će za pedeset godina imati milijun stanovnika manje. Vidljivo je to iz procjena uglednih hrvatskih demografa. Iz godine u godinu broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj opada, a izravna posljedica toga je i manje novorođenih. Zbog toga u konačnici stagnira priljev stanovništva radne dobi, što izravno ugrožava i vitalni i radni potencijal države.

– Jakov je jedna od prvih rođenih beba na području županije i na području općine Kapela. Drago mi je da smo mogli obići obitelj, da smo mogli popričati s majkom i ocem i naravno predati prikladan dar. Međutim, predali smo i rješenje. Rješenje kojim je utvrđeno pravo na 500 kuna, a takvih rješenja izdajemo oko 1020 do 1100  godišnje. Znači županija izdvaja oko 500.000 kuna godišnje na više, već kako koje godine. To je program koji traje niz godina, a ono što treba istaći je da većina općina i gradova ima sličnu potporu, pa kada se te potpore počnu zbrajati, onda je to već iznos koji je puno prikladniji. Ove godine će i općina Kapela uvesti potporu baš u iznosu od 500 kuna. Vidjet ćemo za 2016. hoćemo li to proširiti, kako bi dali još veću potporu. Kao što i vidimo ovdje, mali Jakov i njegovi roditelji su dokaz da su te potpore u pravim rukama – naglasio je župan Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 16 Veljača 2016 14:15 )