• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN SASTANAK S RAVNATELJIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Ravnatelji upoznati s novim sustavom županijske riznice

Sve škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bit će u okviru županijskog proračuna. Taj postupak podići će standard plaćanja i kontrole škola.

E-mail Ispis PDF

Foto: Boris Rogić

BJELOVAR Župan Damir Bajs sa suradnicima održao je jučer, 18. veljače, sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Teme sastanka bile su pilot projekt izrade dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u školama, provedba projekta Pomoćnika u nastavi te sustav lokalne riznice.

Na održanom sastanku ravnatelji su upoznati s planovima za 2016. godinu. Najvažnija promjena je prelazak na novi sustav, sustav županijske riznice gdje će sve škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji biti u okviru županijskog proračuna. Taj postupak podići će standard plaćanja i kontrole škola.

Zamjenica župana, Đurđica Ištef Benšić, predstavila je stanje energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola. U posljednje tri godine napravljen je veliki pomak. Škole su tada imale riješena tek tri certifikata, dok je danas stanje bitno drugačije. Od 15 srednjih škola, koje imaju ukupno 24 objekta, 22 objekta ima energetski certifikat, dok su dvije škole u postupku certificiranja. Kod osnovnih škola, stanje je znatno drugačije, tek 40% škola riješilo je svoj energetski certifikat. Od 21 škole, koje imaju 109 objekata, 31 objekt ima energetski certifikat, dok ih je 14 u postupku ishođenja. Što se tiče energetskih razreda, većina srednjih škola ima D razred, a samo Srednja škola Čazma ima B energetski razred. Objekti osnovnih škola najčešće se nalaze u C i E razredu.

Energetska obnova zgrada osnovnih i srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije obavlja se na dva načina, kroz javno-privatno partnerstvo te kroz Europske strukturne i investicijske fondove i Operativni program Konkurentnost i kohezija.

– Što se tiče osnovnih škola, odnosno matičnih škola, očekujemo da u tijeku ove godine one u cijelosti budu riješene. Međutim, imamo velik broj područnih škola koje su samo djelomično certificirane, a kojima ćemo dati naglasak u 2016. Sredstva za to su ostvarena kroz natječaj. Shodno tome, mi smo povukli gotovo 100.000 eura potpore za certificiranje iz proračuna Republike Hrvatske kroz raznovrsne natječaje. Nama je bitno da se taj postupak dovrši jer uvjet za dobivanje sredstava bilo za energetsku učinkovitost, bilo za obnovljive izvore energije, potreban je certifikat za projekte ispred nas. Prošlih godina bili smo dosta uspješni što se tiče plaćanja sredstava za energetsku učinkovitost – rekao je župan Bajs, te nastavio – samo prošle godine niz škola dobilo je novu stolariju i nove krovove. Vrijednost za 2015. procjenjujemo oko 3 - 3.5 milijuna kuna, a to je jedno od značajnih ulaganja u školstvo, ne samo u Županiji, već u Hrvatskoj. Obzirom na stanje našeg školstva želimo s tim nastaviti – zaključio je Bajs.

U 2016. godini potrebno je provesti energetsko certificiranje osnovnih škola koje još ne posjeduju energetski certifikat, te one škole koje imaju najlošije certifikate dići u bolje razrede i time uštedjeti sredstva školama, državnom proračunu, ali i proračunu Županije.

Dobar primjer kako dobiti sredstva za energetsku obnovu škole je Osnovna škola Nova Rača.

– Od sedam postojećih objekata, za šest imamo riješen energetski certifikat. Po pitanju energetske učinkovitosti, odobrena su nam sredstva za energetsku obnovu matične škole u Novoj Rači, zajedno s dvoranom. Ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora. U pripremi imamo projekte za dvije područne škole koje ćemo prijaviti na natječaj, u jednoj školi plan je raditi na biomasi, dok u drugoj je plan uvesti solarne panele – rekao je ravnatelj OŠ Nova Rača Dario Jaušić.

Ažurirano ( Petak, 19 Veljača 2016 17:10 )