• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I HGSS-a

Županija će osigurati 60.000 kuna za Stanicu Bjelovar koja je pokazala izvrsnost na svjetskoj razini

HGSS Stanica Bjelovar broji 33 člana volontera, od čega je sedam spašavatelja. Ove godine će ispitu za spašavatelje pristupiti tri člana.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i Mario Varga pročelnik Stanice HGSS-a Bjelovar, u društvu Vinka Prizmića predsjednika Hrvatske gorske službe spašavanja, potpisali su jučer, 3. ožujka, Sporazum o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske gorske službe spašavanja

Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira rad HGSS-a na svom području od 2008. godine. Riječ o uspješnoj Stanici Hrvatske gorske službe spašavanja na području Republike Hrvatske, Stanici koja pokriva dvije županije Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku. Trenutno su u izgradnji svog sjedišta u naselju Mlinovac nedaleko od Bjelovara.

– Potpisom ovog ugovora osigurat ćemo 60.000 kuna za potrebe HGSS u 2016. godini. Moram pohvaliti da je naša Stanica imala niz aktivnosti ove i prošle godine. Posebno smo ponosni da je u teškim trenucima naša Stanica pružila pomoć. Oni vrsno rade posao i to po cijeloj Hrvatskoj, ne samo kod nas. Meni je posebno zadovoljstvo istaći to da su se oni pokazali u nizu situacija, poput Gunje, gdje mogu i trebaju pomoći – rekao je župan Bajs.

HGSS Stanica Bjelovar broji 33 člana volontera, od čega je sedam spašavatelja. Ove godine će ispitu za spašavatelje pristupiti tri člana, čime će stati uz bok puno starijim Stanicama koje djeluju na području Hrvatske.

Stanica Bjelovar s radom je krenula 2008. godine kao dio Stanice Požega, a 2009. formalno je osnovana kao što djeluje i danas. Prošle godine imali smo 16 akcija, te sedam akcija izvan našeg područja, pa čak i u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. Imali smo slučaj gdje se sudionica utopila te smo je mi uspjeli reanimirati, na što smo posebno ponosni, izjavio je Mario Varga.

Svake godine Stanica raspolaže sa sve više opreme kako bi se mogla priključiti što većem i zahtjevnijem broju intervencija. Ovom prilikom prezentirali su i dio svoje opreme i tehnike, poput zapovjednog i kombi vozila, te plovila. Osim opreme, pokazali su svoja tri potražna psa koja su im od neizmjerne pomoći u akcijama spašavanja.

– Često nas percipiraju da smo alat za nesreću, ali mi smo jedan nacionalni nositelj struke sigurnosti i aktivnosti koje se odvijaju u prirodi. 95% naših aktivnosti je samo preventiva, a ostalih 5% su intervencije. Stanica Bjelovar jedna je od najmlađih stanica koja je pokazala izvrsnost na svjetskoj razini. Kad je najteže mi možemo računati na njih. Posebno imaju dragocjen resurs za potrage i znanja. Zato što smo prepoznali tu izvrsnost, HGSS je od svojih skromnih sredstva ovdje uložio jako puno. Odvojili smo sredstva da napravimo objekt za Stanicu u Mlinovcu koji će ove godine biti dovršen. Jedna takva služba ne može djelovati bez prostora gdje će raditi i provoditi edukaciju. Jako je dobro da lokalna zajednica prepoznaje naše djelovanje, jer sigurnost se projektira, to nije nešto što se događa. Ako to sve dobro pripremimo imat ćemo brendiranu i dobru lokaciju koja će ujedno biti sigurna – zaključio je Vinko Prizmić.

Ažurirano ( Petak, 04 Ožujak 2016 13:24 )