• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROJEKT JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA »BBŽ-ŠKOLE«

Odrađuje se posljednji korak prije potpisa konačnog ugovora s Vladom RH

Projekt JPP »BBŽ-škole« želimo da preraste u konačni ugovor s Vladom, da se raspiše natječaj, izabere projektni partner i da se u 12 objekata omogući standard 21. stoljeća. A to znači da im se omogući jednosmjenski rad, ušteda energije i ono što je najvažnije da to ide do kraja godine – naglasio je župan Bajs

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, predstavnici Grada Bjelovara, predstavnici Centra za investicije i projektanti obišli su u petak, 4. ožujka, šest škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, uključenih u projekt Javno-privatnog partnerstva. Naime, nakon obilaska prvih pet škola komisija Centra za investicije obilazi preostalih šest, kako bi u konačnici mogli pristupiti izradi komparatora troškova izgradnje 12 objekata pri 11 školskih ustanova na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je svu potrebnu dokumentaciju za projekt Javno-privatnog partnerstva na svom području, potpisana je Suglasnost o grupiranju predmeta »BBŽ-škole«, a župan Damir Bajs i gradonačelnici i načelnici potpisali su Sporazum o realizaciji projekta Javno-privatnog partnerstva »BBŽ-škole« s nadležnim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Sada slijedi izrada komparatora troškova čime su Bjelovarsko-bilogorska županija i CEI odradili i posljednji korak prije potpisa konačnog ugovora za projekt JPP-a s Vladom Republike Hrvatske.

Projekt Javno-privatnog partnerstva osmislila je Bjelovarsko-bilogorska županija, preuzela ga je država i trenutno ga vodi Centar za investicije Republike Hrvatske. U cjelokupnoj financijskoj križaljci projekte JPP-a država sufinancira s 55%, 35% troškova projekta je dužna pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija, dok preostalih 10% troškova snose Gradovi i Općine na čijem se području ulaže u školstvo.

Sukladno Zakonu nužna je izrada komparatora troškova javnog sektora, nakon čega će se putem ugovora s Vladom Republike Hrvatske definirati prava i obveze u projektu Javno-privatnog partnerstva. Nakon toga projekt je završen i očekuje se odabir privatnog partnera za izgradnju 12 objekata u sklopu 11 škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija u najvećem je projektu škologradnje u Republici Hrvatskoj. Naime, Županija se upustila u projekt Javno-privatnog partnerstva putem kojeg bi se u izgradnju i dogradnju 12 školskih objekata uložilo oko 300 milijuna kuna. Najbolji je to model ulaganja u školstvo, jer Europska unija ne sufinancira projekte vezane uz obnovu škola, ali zato s druge strane država nudi sufinanciranje spomenutog projekta.

Podsjetimo, u konačnici grupirani predmet JPP-a vezan uz izgradnju i dogradnju škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obuhvaća 12 objekata u 11 škola:

  • Osnovna škola Hercegovac – dovršenje sportske dvorane
  • Osnovna škola Dežanovac – izgradnja sportske dvorane
  • Osnovna škola Velika Pisanica – dovršetak sportske  dvorane
  • Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar – nova škola
  • Osnovna škola Mirka Pereša Kapela – izgradnja sportske dvorane
  • Područna škola Predavac – izgradnja sportske dvorane i nove škole
  • Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar – nova škola
  • Osnovna škola Čazma – nova osnovna škola
  • Gimnazija Bjelovar – izgradnja sportske dvorane
  • Gimnazija Daruvar – nova školska zgrada
  • III. osnovna škola Bjelovar – izgradnja sportske dvorane

– Projekt JPP »BBŽ-škole« želimo da preraste u konačni ugovor s Vladom, da se raspiše natječaj, izabere projektni partner i da se u 12 objekata omogući standard 21. stoljeća. A to znači da im se omogući jednosmjenski rad, ušteda energije i ono što je najvažnije da to ide do kraja godine. Mi smo sad korak do ostvarenja tog cilja, jer što se tiče Županije mi pratimo projekt, iako CEI vodi projekt u ime nas i Vlade. Mene veseli da je komparator pri kraju. To znači da kada komparator bude gotov idu zahtjevi prema Vladi da se odobri ugovaranje. Vjerujem da će Vlada to prihvatiti jer to je jedini način da naša županija, ali i ostale, riješi problem neadekvatnih uvjeta u školama – naglasio je župan Bajs.

– Nema potrebe za dodatnim uređenjem projekata jer je Bjelovarska-bilogorska županija dala nove idejne projekte. Oni su potpuno u skladu sa standardima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i sada smo u finalu. Taj model ne povećava javni dug države, ali zahtjeva iznimnu disciplinu jer se ne smije dopustiti prekoračenje ugovorenih troškova izgradnje i održavanja i to je ključni razlog zašto je JPP kao model toliko prihvaćen u svijetu. Županija kao naručitelj projekata je dala apsolutno sve od sebe što je trebalo i isfinancirala dio troškova pripreme projekta. Mi vjerujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati pozitivan stav i odluku Vlade da se s ovim projektom kreće – rekao je predsjednik Uprave CEI-a Boris Draženović.

– Postoji problem zbog prostora, a drugog problema nemamo, jer imamo divne učenike, roditelje i nastavnike koji ovdje rade. Ovo je dobra priča jer sudjeluje i Grad i Županija. Rijetko smo ovako imali pet karika, obično imamo tri, učenici, roditelji, i nastavnici. Nadam se da ćemo uskoro dobiti nove prostore, a dotada ćemo vrijedno raditi i dalje – rekla je ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Sonja Štefanac.

Odrađuje se posljednji korak prije potpisa konačnog ugovora s Vladom RH

Ažurirano ( Nedjelja, 06 Ožujak 2016 18:38 )