• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Dječji vrtić Bjelovar ove godine obilježava 70 godina svoga rada

Prvi DJEČJI VRTIĆ I OBDANIŠTE u Bjelovaru osnovan je 8. ožujka 1946. godine, u zgradi u Demetrovoj ulici, a financiran je od dobrovoljnih priloga građana Bjelovara. Prostor je opremljen novim namještajem i didaktikom, vrtić polazi sedmero djece, a upraviteljica je bila Dana Paripović.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Predstavnici Grada Bjelovara na čelu sa zamjenicama gradonačelnika Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević posjetili su danas, 8. ožujka, Dječji vrtić Bjelovar. Povod posjete je početak aktivnostima kojima Dječji vrtić Bjelovar obilježava 70 godina svoga rada.

Prvi DJEČJI VRTIĆ I OBDANIŠTE u Bjelovaru osnovan je 8. ožujka 1946. godine, u zgradi u Demetrovoj  ulici, a financiran je od dobrovoljnih priloga građana Bjelovara. Prostor je opremljen novim namještajem i didaktikom, vrtić polazi sedmero djece, a upraviteljica je bila Dana Paripović. Povećan broj djece i interes roditelja, zahtijevao je i novi prostor, pa je od kolovoza 1947. godine vrtić preseljen u zgradu na Trg Eugena Kvaternika.

Vrtić i obdanište polazila su djeca školskog i predškolskog uzrasta. Početkom 1948. godine financiranje preuzima Gradski narodni odbor Bjelovara, a 1950. godine odvajaju se školska od predškolske djece, te se formira DJEČJI VRTIĆ sa svojom upravom. Uredba o samostalnom financiranju Ustanova iz 1951. godine, uvela je plaćanje vrtića, te mnogi roditelji ispisuju djecu. Tijekom 1955. godine dolazi do povećanja broja djece, upisano 156-ero, te je zaposleno četiri odgojitelja. Narodni odbor općine Bjelovar, 1959. godine osniva Dječji vrtić »Ivica Brožić«. Sve veći broj djece, te stara i neadekvatna oprema, potakli su izgradnju novog i prema standardu izgrađenog vrtića na Matoševom trgu, koji je otvoren 8. ožujka 1973. godine, a 1977. godine još jedan namjenski građen objekt u Naselju kralja Zvonimira. Ovim promjenama rukovodio je direktor Ilija Jurković  (1961. – 1987. godine), Petar Borjan (1987. – 1991. godine), te Vesna Grđan (1991.- 2006. godine). U osamdesetim godinama došlo je do znatnog povećanja kapaciteta vrtića i nadasve potrebnih jaslica. Tako je tijekom 1983. godine adaptirana obiteljska kuća u Frankopanskoj ulici za potrebe jasličnog uzrasta, adaptiran poslovni prostor u Franjevačkoj ulici (jaslice), te otvoreni područni vrtići u Rovišću (1984. godine) i Velikom Trojstvu (1985. godine). Početkom devedesetih, za upis u vrtić i jaslice, čekalo je 600-tinjak djece, te je 1995. godine u Ulici Pavleka Miškine otvoren vrtić i jaslice (obiteljska kuća u najmu), a 1998. godine izgrađene nove jaslice, uz već postojeći vrtić u Naselju kralja Zvonimira. Svi ovi objekti rade u sklopu DJEČJEG VRTIĆA BJELOVAR, kojem je osnivač i vlasnik Grad Bjelovar.

Izvor: vrtic-bjelovar.hr

Ažurirano ( Utorak, 08 Ožujak 2016 21:08 )