• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U SUBOTU SE BJELOVAR UKLJUČUJE U GLOBALNI PROJEKT »SAT ZA PLANET ZEMLJU« U KOJEM SUDJELUJE 170 DRŽAVA

Isključimo struju

Pozivamo građane na sudjelovanje u toj hvalevrijednoj akciji kojom, trenutačno barem na simboličan način, pridonosimo zaštiti našeg planeta Zemlje i pokušavamo osvijestiti ljude o nužnosti njegovog očuvanja. Na sat vremena trebali bi, uz svjetla u domaćinstvima, ugasiti i ostale električne uređaje poput televizora, mobitela, radija i slično.

E-mail Ispis PDF

Foto: Ksenija Blažević Glavak

BJELOVAR Grad Bjelovar i ove se godine pridružuje globalnoj akciji »Sat za planet zemlju« (Earth hour). Cilj je, prvenstveno, dati svoj glas protiv klimatskih promjena, te osvijestiti građane o važnosti električne energije kao i svjetlosnom onečišćenju okoliša koji ona uzrokuje. Kako nas je obavijestila Kristina Turković, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Bjelovara u subotu 19. ožujka 2016., od 20:30 do 21:30 ugasit će se sva ulična rasvjeta u gradu Bjelovaru:

– Pozivamo građane na sudjelovanje u toj hvalevrijednoj akciji kojom, trenutačno barem na simboličan način, pridonosimo zaštiti našeg planeta Zemlje i pokušavamo osvijestiti ljude o nužnosti njegovog očuvanja. Na sat vremena trebali bi, uz svjetla u domaćinstvima, ugasiti i ostale električne uređaje poput televizora, mobitela, radija i slično.

»Sat za planet zemlju« organizira World Wide Fund for Nature, odnosno Svjetski fond za prirodu, poznat i kao World Wildlife Fund. Akcija je prvi put održana 2007. godine u australskom Sydneyu. Tada je 2 milijuna i 200 tisuća ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Već godinu kasnije, »Sat za planet zemlju« prerastao je u globalni projekt u koji se uključilo 35 zemalja, a prošle godine je u njemu sudjelovalo više od 170 država na svim kontinentima. U mraku je bilo i više od 10 tisuća znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine, od kojih su dvije u Hrvatskoj – stara jezgra Dubrovnika i južno pročelje Dioklecijanove palače. Hrvatska u akciji, koja se već tradicionalno država posljednju subotu u ožujku, sudjeluje od 2009. godine.

Ažurirano ( Četvrtak, 17 Ožujak 2016 11:40 )