• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DAN NARCISA U BJELOVARU

Prodajom sunovrata upozorili na važnost ranog otkrivanja raka dojke

Ova akcija održava se u Bjelovaru od 2001. godine, a organizatori su Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Bjelovar

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Na Gradskoj tržnici u Bjelovaru, jučer 19. ožujka, organizirana je humanitarna akcija »Dan narcisa« tijekom koje se prodaju narcisi kao simbol proljeća. Ova akcija održava se u Bjelovaru od 2001. godine, a organizatori su Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Bjelovar.

Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se prodaju sunovrati, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Rak dojke najčešće je sijelo raka i najčešći uzrok smrti od raka kod žena. Od ove zloćudne bolesti u Republici Hrvatskoj obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka dojke oboli oko 2,5 tisuće žena godišnje, a umire ih oko tisuću. Rak dojke ne može se spriječiti, pa je stoga važno bolest otkriti što ranije. Više od 90 posto oboljelih može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. U tom je slučaju petogodišnje preživljavanje čak 96 posto.

Ažurirano ( Nedjelja, 20 Ožujak 2016 17:10 )