• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UPOZORENJE GRAĐANIMA POLICIJSKE UPRAVE BJELOVARSKO-BILOGORSKE

Čuvajte se lažnih policajaca i bankovnih činovnika!

Prilikom predstavljanja kao policijski službenici, počinitelji se kod oštećenika interesiraju za kaznena djela koja su prethodno počinjenja na njihovu štetu ili im priopćavaju sumnju da posjeduju krivotvorene novčanice. Tom prilikom su obučeni u civilnu odjeću i legitimiraju se značkama kao policajci – poručuju iz policije

E-mail Ispis PDF

bilogorske zabilježen je sve veći broj kaznenih djela teških krađa i prijevara počinitelja koji se lažno  predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici banaka te djelatnici tvrtki koje prodaju proizvode ili  usluge vezane uz zdravlje ljudi.

Prilikom predstavljanja kao policijski službenici, počinitelji se kod oštećenika interesiraju za kaznena djela koja su prethodno počinjenja na njihovu štetu ili im priopćavaju sumnju da posjeduju krivotvorene novčanice. Tom prilikom su obučeni u civilnu odjeću i legitimiraju se značkama kao policajci. Isto tako zabilježeni su i slučajevi da se počinitelji bili odjeveni u policijske odore sa službenim kapama. Prilikom boravka u kućama i stanovima od oštećenika zahtijevaju da im pokažu mjesto gdje čuvaju novac, a tada jedan od počinitelja odvraća pažnju oštećeniku, a drugi otuđuje novac ili novac uzimaju i oštećenicima govore da ga nose na provjeru zbog sumnje u krivotvorenje ili zbog potrebe pronalaska tragova otisaka prstiju.

Počinitelji koji se predstavljaju kao službenici banke često telefonom kontaktiraju oštećenike i govore im kako sumnjaju u krivotvorenje novčanica ili da one potječu od krađe. Prilikom razgovora od oštećenika traže da im pročitaju serijske brojeve novčanica koje posjeduju kod sebe, nakon čega im priopćavaju da se radi o krivotvorenim novčanicama ili da treba obaviti dodatne provjere nad novčanicama te da prirede na uvid sav novac koji imaju kod sebe, jer da će do njih doći službenici banke ili policijski službenici. Po dolasku lažni službenici od oštećenika uzimaju novac radi navodne provjere jesu li novčanice krivotvorene, a u nekim slučajevima traže i bankovne kartice sa PIN-om pomoću kojih podižu novac na bankomatima.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska moli građane da ukoliko ih se na ove načine pokuša prevariti ili okrasti odmah obavijeste policiju na telefon 192.

Ažurirano ( Petak, 25 Ožujak 2016 17:19 )