• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Bjelovarsko-bilogorska županija sačuvala 5. tim obiteljske medicine u Domu zdravlja Čazma

Županija je u lipnju 2015. godine poslala svoje primjedbe vezane uz izmijene i dopune nove Mreže i tako u sklopu Doma zdravlja u Čazmi nije ukinut jedan zdravstveni tim, kao ni tim u Općini Berek

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, jučer 6- travnja, obišao je 5. tim obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja u Čazmi, tim koji je prema prijedlogu nove Mreže javno zdravstvenih službi u Hrvatskoj trebao biti ukinut, no zahvaljujući reakciji župana Bajsa i Bjelovarsko-bilogorske županije to nije učinjeno.

Na same najave mogućnosti ukidanja 5. tima obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja u Čazmi, od strane Ministarstva zdravlja, a u sklopu nove Mreže javno zdravstvenih službi u Hrvatskoj, Bjelovarsko-bilogorska županija je u lipnju 2015. godine poslala svoje primjedbe vezane uz izmijene i dopune nove Mreže. Prijedlog župana Bajsa je prihvaćen, i tako u sklopu  Doma zdravlja u Čazmi nije ukinut jedan zdravstveni tim, kao ni tim u Općini Berek. Time je čazmanski Dom zdravlja zadržao svih pet liječničkih timova koji su kompletno i popunjeni u djelatnosti opće-obiteljske medicine. Upravo taj 5. tim je tim doktorice Kristine Zubčić koji brine o 1300 Čazmanaca, dok ukupno opća-obiteljska medicina u Domu zdravlja Čazma brine o 6280 pacijenata.

Kada se krojila sudbina timova obiteljske medicine u vrijeme rasprave, točnije kada je bila otvorena javna rasprava vezana uz izmjene i dopune Mreže javne zdravstvene službe u Hrvatskoj, i mogućnosti javljanja na istu u vidu svojih prijedloga reagirao je jedino župan Damir Bajs, dok iz čazmanske Gradske uprave na adresu Ministarstva zdravlja nije otišao niti jedan dopis. Mišljenje i prijedlog župana Bajsa naišlo je na razumijevanje u Ministarstvu zdravlja koje je u cilju zadržavanja dosadašnje razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u Čazmi zadržao dosadašnji broj timova obiteljske medicine.

Tako je Nova Mreža javno zdravstvenih službi Hrvatske koja je stupila na snagu u listopadu 2015.,  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  donijela veći stupanj primarne zdravstvene zaštite. Na već postojeće timove, Županija  je po novoj Mreži pokrivena s dodatnih 7 internista, 4 psihijatra, 4 tima fizikalne medicine i rehabilitacije, 4 oftalmologa, te po prvi puta s jednim timom za palijativnu skrb.

Novi timovi, njih dvadesetak, znatno su unaprijedili zdravstvenu zaštitu na području Bjelovarsko-bilogorske županije što je u konačnici i cilj Bjelovarsko-bilogorske županije – podizanje standarda liječenja za sve svoje građane.

– Na ovaj posao sam čekala dva i pol mjeseca nakon položenog državnog ispita, inače nisam s ovog područja, ali mi je bilo zgodno zbog osobnih razloga i brzine natječaja ovdje doći raditi. Prosječno kada nema prehlada i gripa imamo oko 70-80 pacijenata dnevno, a u sezoni gripa bude oko 150-160 pacijenata, stoga su to kompliciraniji trenuci. Postoji dosta starije populacije i s obzirom na socijalnu situaciju i edukaciju ovdje je potreban peti tim. Većina pacijenata ne želi ići do bolnice Bjelovar, žele da im mi dajemo zdravstvenu zaštitu. Stoga bi trebalo uzeti u obzir organizaciju područja i prometnu povezanost, njihovu socijalnu situaciju, dob, jer bolnica u Bjelovaru je udaljena 30km. Kada nije bilo nas, kada su ostali liječnici mijenjali peti tim, bili su preopterećeni – naglasila je doktorica Zubčić.

Peti tim bio je oduvijek u Mreži, ali prošle godine su ga u prijedlogu Mreže ukinuli, stoga je uz napor Županije vraćen u Mrežu. Doktor je cijelo vrijeme bio, a sad je došla doktorica koja je za stalno tu. Deset liječnika opće medicine nam fali, imajući u vidu da dosta liječnika radi nakon 65 godine u koncesiji. Rade umirovljeni liječnici na 4 sata, stoga vidimo taj kronični nedostatak liječnika obiteljske medicine. To vidimo i kada raspisujemo natječaje, liječnici nisu zainteresirani za rad u ruralnim krajevima pa pokušavamo na sve druge načine dobiti liječnika u određenu sredinu. Mi smo obvezni osigurati žiteljima naše županije zdravstvenu zaštitu, a jedino u gradu Čazmi svih pet timova je popunjeno – rekla je v.d. ravnateljica Doma Zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubica Čaić.

– U promjenama Mreže prošle godine, naša županija je dobro prošla, jer dva tima su trebala biti ukinuta. Jedan u Čazmi, a drugi u Bereku. Ja kao župan, dao sam prijedlog u otvorenoj raspravi da se to ne desi. Timovi bi u ova dva mjesta trebali predstavljati nad standard jer nemaju dovoljan broj pacijenata, ali radi ruralnog prostora i potrebe ljudi, Ministarstvo je prihvatilo naš prijedlog. Mi smo rijetka županija koja ima sve timove kao i prije. Što se tiče nas, pokušavamo dobiti liječnike na područje županije. Doktorica Zubčić nije s područja županije, ali je došla ovdje i nastavlja posao unutar Doma zdravlja. Drago mi je da mladi ljudi prepoznaju mogućnost u našoj županiji. Pred nama je to da ćemo morati doktorima koji dolaze kod nas osigurati i dodatne uvjete, kako bi se odlučili doći raditi kod nas. Očekujemo još jednu stvar. Ministarstvo zdravlja dalo nam je novih dvadesetak dopunskih timova specijalista. Stoga, kada se hoće onda se i može, kada se na vrijeme reagira, što je Županija i napravila, a Grad Čazma nije dala nikakav dopis, onda možemo računati na ovakve situacije – zaključio je župan Bajs.

Ažurirano ( Četvrtak, 07 Travanj 2016 15:22 )