• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKO-BILOGORSKI ŽUPAN DAMIR BAJS SA SURADNICIMA OBIŠAO OSNOVNU ŠKOLU NOVA RAČA TE SE PRIDRUŽIO SE OBILJEŽAVANJU DANA OPĆINE

Nakon četrdeset godina Osnovna škola u Novoj Rači kreće u obnovu

Pred školom je ulaganje u poboljšanje energetske učinkovitosti na školskoj zgradi. Obnova je vrijedna 749.051,72 kuna, a sredstva za veći dio investicije osigurana su od Europskog fonda za regionalni razvoj te od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će dijelom troškove pokriti i Bjelovarsko-bilogorska županija.

E-mail Ispis PDF

NOVA RAČA Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prošle srijede, 20. travnja, pridružio se obilježavanju Dana Općine Nova Rača, a uoči svečane sjednice Općinskog vijeća obišao je tamošnju Osnovnu školu kojoj je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, a pred kojom su radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti vrijedni sedamsto i pedeset tisuća kuna.

Nakon četrdeset godina Osnovna škola u Novoj Rači kreće u obnovu, jer ozbiljnijih radova na školskoj zgradi od njene gradnje nije bilo. Pred školom je sada ulaganje u poboljšanje energetske učinkovitosti na školskoj zgradi. Obnova je vrijedna 749.051,72 kuna, a sredstva za veći dio investicije osigurana su od strane Europskog fonda za regionalni razvoj te od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će dijelom troškove obnove pokriti i sam osnivač škole Bjelovarsko-bilogorska županija.

Najveća je to investicija u školstvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine, a realizira se zahvaljujući apliciranju projekta na fondove koji se nude. Posjetimo, prije dvije i pol godine gotovo da nije bilo projekata koji su se radili na području Bjelovarsko-bilogorske županije europskim novcem, a od dolaska na čelo Županije župana Bajsa sada govorimo o 90 projekata vrijednih gotovo 300 milijuna kuna. Od tog broja Bjelovarsko-bilogorska županija, ili ustanove kojima je osnivač, u 29 slučajeva bili su nositelji projekta, a govorimo o projektima vrijednim gotovo 40 milijuna kuna.

Kada govorimo o školi u Novoj Rači projektom se planira zamjena vanjske stolarije na zgradama, toplinska izolacija stropa prema tavanu i kosog krova objekta. Cilj će se ostvariti smanjenjem ukupne godišnje potrošnje energije za 172.244 kWh/godišnje, tj. smanjenjem ukupne potrošnje energije za 44,33%. Projektom će rukovoditi projektni tim sastavljen od djelatnika OŠ Nova Rača, djelatnika Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije uz pomoć i podršku župana i djelatnika Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izvori financiranja su 30% (227.715,52 HRK) od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, 65% (493.383,62 HRK) od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 5% (37.952,58 HRK) od strane Bjelovarsko-bilogorske županije koja će pored toga pokriti i sve planirane neprihvatljive troškove projekta (59.874,94 HRK).

Sve  planirane  aktivnosti  imaju  podršku  Bjelovarsko-bilogorske županije, uključujući i financijski  doprinos. Rezultati projekta su osnovica za nove aktivnosti za nastavak poticanja razvoja lokalne sredine i daljnjeg razvoja same škole. Županija kao osnivač škole financira materijalna sredstva kojima se plaćaju i režijski troškovi, a kako će isti po završetku projekta biti znatno smanjeni otvara se prostor za  daljnja  ulaganja  u  školu.

Navedene uštede omogućuju Osnovna škola Nova Rača daljnje prijavljivanje na natječaje za sufinanciranje izrade potrebne projektne dokumentacije za daljnje projekte energetske obnove i povećanje energetske učinkovitosti. Osnovna škola Nova Rača u budućnosti, uz pomoć osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije, planira se i prijavljivati na natječaje i javne pozive za sufinanciranje  daljnje energetske obnove zgrade (daljnja energetska obnova vanjske ovojnice), ali i za uvođenje korištenja obnovljivih izvora energije (prijelaz s grijanja sa zemnog plina na pelete/sječku, postavljanje kolektora na krovne površine za grijanje vode) s ciljem da se u konačnici zgrada Osnovne škole Nova Rača pomakne u što je moguće učinkovitije energetske razrede.

Istodobno se planira tako ostvarenim uštedama u budućnosti model energetske obnove širiti i na zgrade područnih škola koje pripadaju Osnovnoj školi Nova Rača. Na natječaj koji je otvoren ovih dana, za kompletnu energetsku obnovu te promjenu sustava grijanja prijavljene su i dvije područne  škole: područna škola u Međurači i područna škola u Severinu.

– Obradovala nas je odluka o dodjeli bespovratnih sredstava. Osnovna škola Nova Rača prijavila se na pilot projekt obnove zgrada koje se bave odgojem i obrazovanjem i po prvi puta uspjeli smo povući oko 750.000 kuna. Sredstva se odnose na izvođenje radova izmjene stolarije i kosog krova. Zgrada od samog svog osnutka nije doživjela značajne promjene, a pri tom mislim na stolariju i radove na fasadi. Ovih dana regulirat ćemo i ugovornu obavezu kada Fond za zaštitu okoliša dostavi svoju odluku, tako ćemo, prilikom samog potpisa ugovora, znati kada krećemo s radovima. Pretpostavljam da će se radovi odvijati tijekom ljetnih praznika učenika. U pripremi imamo i dva projekta za naše dvije područne škole u Međurači i Severinu. Vrijednost je 250.000 kn za školu u Međurači i 600.000 kn u Severinu. Nadam se pozitivnom ishodu jer sada smo savladali barijeru i imamo iskustva. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama povući sredstva i za ove dvije škole – naglasio je ravnatelj Osnovne škole Nova Rača Dario Jaušić.

– Veseli me vijest što je naša škola dobila sredstva, kao načelnika, ali kao i mještanina općine. Sada ćemo zajedno probati složiti rukometno igralište i stazu do igrališta. U dogovoru sa Županijom, ako natječaj ne prođe svi zajedno ćemo sa svojim sredstvima riješiti igralište, kako bi ga stavili djeci na raspolaganje – rekao je na konferenciji za medije načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

– Ovo je devedeset i prvi projekt koji je praktički potpisan. Rekli smo da ćemo se bazirati na sredstva koje nudi Europa i ministarstva i uspjeli smo. Ugovor očekujemo ovih dana, a općina Nova Rača će dobiti obnovljenu školu. Veliko mi je zadovoljstvo da svake godine obnavljamo dvije do tri škole i sad je došao red i na ovu školu. I ja sam išao u školu Nova Rača te je nekada bila najmodernija. Škola je još uvijek lijepa i moderna, ali ipak 40 godina stara i spremna za temeljitu obnovu. Kada govorimo o samoj Novoj Rači mi ćemo predložiti i dalje prijave za EU fondove vezane za dvije škole koje bi riješile ukupno pitanje školstva u ovom dijelu županije. Gdje je ljepše nego ulagati u djecu, nego u standard školstvo? Županija uz velike projekte, nije zaboravila raditi na ovakvim projektima. Mi smo cijelo vrijeme bili u partnerskim odnosima, jer jedino zajedničkim snagama možemo napraviti ovakve projekte. Da se podsjetimo tri godine, od jednog projekta do devedeset i jednog, od 400.000 kuna do 260 milijuna kuna odobrenih sredstava, toliko nam je trebalo da napravimo bitne pomake. Očekujemo još veće izazove i da će Županija napraviti ono što je obećala, a to je da ne budemo više predzadnji ili zadnji po povlačenju sredstava, već barem u sredini – zaključio je župan Bajs.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Travanj 2016 11:35 )