• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA ČELNICI GRADA BJELOVARA POSJETILI ODJEL PEDIJATRIJE U OPĆOJ BOLNICI BJELOVAR

Što nemamo dovoljno liječnika i opreme stoji nas novca, živaca i zdravlja

Danas smo predali mali medicinski aparat, ali važan za rad i dijagnostiku. Kod proglašenja pedijatrije prijateljem djece poklonili smo televizor. Kod obljetnica i stručnih skupova Grad pomaže financijski i logistički, rekao je gradonačelnik Korušec

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, čelnici Grada Bjelovara, predvođeni gradonačelnikom Antunom Korušecom posjetili su odjel pedijatrije u Općoj Bolnici Bjelovar. Tom prigodom gradonačelnik Korušec poklonio je odjelu pedijatrije nedavno kupljen uređaj za mjerenje kisika u organizmu, vrijedan 3125 kuna. Uz to, povod je bio i Dan obitelji, koji se obilježava 15. svibnja, a ove godine pod sloganom »Obitelji, zdrav život i održiva budućnost«.

Bez medicinskih sestara nema kvalitetnog liječenja, zdravstvene skrbi, ali ni zaštite zdravlja zdravih građana. Nalazimo se pred Međunarodnim danom obitelji te činimo sve da i bjelovarska bolnica postane prijatelj djece. Takav status pedijatrija već ima. U svim tim projektima Grad sudjeluje i pomaže prema mogućnostima. Danas smo predali mali medicinski aparat, ali važan za rad i dijagnostiku. Kod proglašenja pedijatrije prijateljem djece poklonili smo televizor. Kod obljetnica i stručnih skupova Grad pomaže financijski i logistički, rekao je gradonačelnik Korušec, nakon što je medicinskim sestrama čestitao njihov Dan te dodao kako Grad pomaže i skup gastroenterologa u spomen na bjelovarskog branitelja, liječnika, domoljuba, sjajnu osobu, internistu dr. Anđelka Višića.

Grad Bjelovar redovito pomaže Općoj bolnici Bjelovar, a time i njezinim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, ali i svim obiteljima koje dolaze na liječenje u tu ustanovu. U prošloj i ovoj godini Grad je za bjelovarsku bolnicu, za različite aktivnosti i nabavu aparata, izdvojio 13.114 kuna.

Pulsni oksimetar kojeg su dobili od Grada značajno će im pomoći kod prijema pacijenata, kaže voditeljica odjela pedijatrije Dr. Ivanka Fehir Radanović, specijalist pedijatar, te dodaje kako se trude da se na odjelu poboljša opremljenost, jer im svega nedostaje. Prema njenim riječima, kreveti su stari 40 godina, a dosta toga obnavlja se zahvaljujući donacijama. No, osim opreme, kaže voditeljica Fehir Radanović, još više nedostaju ljudi jer su ostali na tri pedijatra, a za normalan rad trebalo bi ih biti osmero.  Pomažu nam kolege iz drugih centara, dolaze dežurati, a nas troje dežuramo svaki drugi treći dan pa smo na rubu snaga, kaže voditeljica Fehir Radanović te ističe kako su zadovoljni uspjehom liječenja te su omogućili majkama koje doje da budu uz dijete, ali i majkama koje ne doje, ako imaju slobodni kreveta, odnosno fotelju da budu uz dijete.

Zoran Seleš, upravitelj Opće bolnice Bjelovar, rekao je kako bi bjelovarska bolnica trebala imati 139 specijalista, ali trenutno ih ima samo 75. Ono što im nedostaje pokrivaju s prekovremenima, s ugovorima o djelu i tehničkom suradnjom s drugim bolnicama. No, to ima i svoju cijenu, kako kaže upravitelj Seleš, osim dodatnih 1.5 milijuna kuna, koliko troše dodatno na plaće da bi to namirili, to košta i živaca i zdravlja. Namirujemo sve to jer možemo ostaviti ni grad, ni zajednicu bez potrebne liječničke skrbi, kaže upravitelj Seleš te dodaje kako bolnica gravitira 240 tisuća stanovnika, potencijalnih pacijenata jer pokrivaju dijelove Virovitičke, Koprivničko-Križevačke i Zagrebačke županije te kompletan Vrbovec. I to sve zbog kvalitete rada, pouzdanosti i savjesnost naših liječnika, što je rezultiralo da se sve više hitnih pacijenata okreću prema bjelovarskoj bolnici. Seleš se dotaknuo i stopiranja gradnje nove zgrade bolnice, što prema njegovim riječima nije razumno rješenje. Dapače, kako ističe upravitelj Seleš, trudit ćemo se da to pokrenemo. Imamo ugovoren sastanak u utorak. Ministar Nakić nije upoznat s mnogim činjenicama, između ostalog da je ovo stožerna bolnica NATO saveza.  Ova je bolnica proslavila 170 godina prošle godine. Ona je jedna od najstarijih bolnica u Europi koja još radi u originalnim prostorima već 170 godina, što je sramota, ističe upravitelj Seleš.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja u cijelome svijetu, na rođendan Florence Nightingale – začetnice modernog sestrinstva u Engleskoj u 19 stoljeću. Na taj dan pokušava se upozoriti na važnost sestrinstva kao profesije te mnoge probleme s kojima se medicinske sestre i tehničari susreću u svom radu.

Ažurirano ( Nedjelja, 15 Svibanj 2016 16:04 )