• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SEKS I LAŽI

O ČEMU NAJČEŠĆE LAŽEMO U KREVETU?

Čitate li e-poštu svog partnera, lažete li mu o kako vam je s njim bilo u krevetu, prešućujete li gdje ste bili? Da, da i da, pokazuje novo istraživanje! Više nego ikad nemoguće je imati potpuno povjerenje u partnera, tvrdi knjiga »The Normal Bar«

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Čak i u dobrim vezama povjerenje je osjetljivo, otkrivaju podaci istraživanja objavljenih u knjizi "The Normal Bar" autora Chrisanne Northrup, Peppera Schwartza i Jamesa Wittea. Imati potpuno povjerenje u partnera gotovo je nemoguće za većinu nas, prenosiHuffington Post.

Vjerujete li vašem partneru?

Samo 39 posto žena u studiji reklo je da ima potpuno povjerenje u svog partnera u usporedbi sa 53 posto muškaraca. Što je krivo s ovom slikom? Zašto je primjetna tolika razlika među spolovima i zašto je u cjelini niska razina povjerenja? Možda puno parova intuitivno zna ili su pak naučili iz iskustva da njihov partner može zastraniti.

Žene u heteroseksualnim odnosima znaju istu stvar koju potvrđuju mnoge studije: muškarci su više od žena zainteresirani za seks izvan veze, pa je jasno da veći postotak žena sumnja u iskrenost i vjernost svog partnera. S druge strane, gotovo polovica također muškaraca sumnja u svoje partnerice. I muškarci i žene vjeruju da će njihovi partneri od njih sakriti neugodnu istinu te da će možda morati kopati kako bi saznali što se zapravo događa.

Jeste li ikad lagali svom partneru?

Gotovo tri četvrtine ispitanika (75 posto muškaraca i 71 posto žena) priznalo je da laže svojim partnerima, a samo je 27 posto ispitanika izjavilo da nikada ne laže. Utječe li laganje negativno na kvalitetu vašeg odnosa? Vjerojatno ne. Čak i među iznimno sretnim parovima, 69 posto muškaraca i žena lagalo je u nekom trenutku svojim partnerima.

No činjenica da je laganje prisutno i kod vrlo sretnih parova zahtijeva dodatnu provjeru. Za većinu parova, ponekad je laž potrebna da bi se zadržao mir, zaštitili osjećaji partnera i sačuvao osjećaj sigurnosti u odnosu. 27 posto ispitanika koji nikada ne lažu, možda su pravednici, ali mogu njihova iskrenost može biti okrutna. Muškarci i žene koji istinu ponekad zadrže u hladovini možda više vole i brižnije čuvaju partnera.

Ipak, čak i dobronamjerne laži mogu naštetiti odnosu ako je prešućena istina ona koju je partner imao pravo i morao znati. Nije uvijek lako odlučiti kad je laž razumna a kada je treba osuditi.

Lažete li o svojim osjećajima?

U vezi bi trebalo biti otvoren, iskren i dijeliti osjećaje. No, 59 posto muškaraca i 56 posto žena laže o svojim osjećajima. Polovica partnera, ne samo da guše svoje emocije, nego i daju pogrešnu povratnu informaciju o tome što im se događa u glavi i srcu. Partneri koji su manje sretni, očito, lažu najviše: čak 72 posto nesretnih parova ne želi podijeliti svoje prave osjećaje sa svojim partnerom.

Bez obzira na to je li razlog ove emocionalne laži uzrok ili posljedica ukupnog nezadovoljstva, takav je odnos vrlo teško popraviti. Iznenađujuće je ipak da čak 48 posto iznimno sretnih partnera laže o svojim osjećajima.

Lažete li i tome kakav je vaš partner u krevetu?

Baš kao što će muškarci vjerojatnije izgovarati bijele laži o izgledu svojih partnerica, tako će žene vjerojatnije laskati seksualnoj izvedbi svog partnera. 43 posto žena laže o seksualnoj izvedbi svojih partnera u usporedbi sa samo 28 posto muškaraca. Razlog nije u boljim ljubavničkim vještinama žena nego u ženskoj potrebi da zaštite osjećaje svog partnera.

Kada se muškarac osjeća nesigurno može imati poteškoća s erekcijom, pa jer u interesu njegove partnerice da mu čuva i jača seksualno samopoštovanje. Loša je vijest je da se neka razina iskrene komunikacije ipak mora odvijati jer se inače ništa neće popraviti.

Kao što možete i pretpostaviti, seksualno nezadovoljni muškarci i žene lažu gotovo dvostruko više (50 posto) od seksualno zadovoljnih partnera (27 posto). Ako sa svojim partnerom otvoreno i iskreno razgovaramo o problemima u seksu, veća je vjerojatnost da ćemo postići seksualno zadovoljstvo nego ako nauštrb vlastitog užitka stalno stavljamo melem na seksualne osjećaje partnera. Laganje može uzrokovati manje potencijalne svađe i probleme, ali će također uzrokovati i manje orgazama!

Čitate li e-poštu svog partnera?

Privatnost je danas u velikoj opasnosti. Više od polovice žena i 49 posto muškaraca čita e-poštu svog partnera! U ovom slučaju nema razlike među sretnim i nesretnim vezama. Svatko, čini se, može biti u iskušenju da zaviriti u privatne poruke.

Vjerojatno puno parova drži svoja računala otvorena a e-mail dostupan, međutim, to nikako nije pozivnica da uđete. "Uhvatio sam svoju djevojku kako čitaj moju e-poštu i pobjesnio. Kako se usuđuje! Tako je samo pokvarila povjerenje koje sam imao u nju. Prekinuli smo zbog toga. Kad sam počeo izlaziti sa svojom novom djevojkom, rekao sam joj koliko mi je važna moja privatnosti", ispričao je jedna ispitanik.

Jeste li ikada lagali gdje ste bili?

Polovica svih muškaraca i 36 posto žena izjavilo je da ponekad laže gdje je bilo i što je radilo. Jedna od ispitanica je objasnila: "Moram priznati da puno lažem. Primjerice, nikada ne kažem sadašnjem partneru da sam vidjela bivšeg. On mu se ne sviđa i misli da još uvijek prema njemu nešto osjećam. Nemam osjećaja, ali želim zadržati prijateljstvo. Ne kažem dečku da sam na večeri s bivšim, nego slažem da sam s prijateljicama."

Ažurirano ( Utorak, 12 Veljača 2013 20:32 )