• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U SUNJSKOJ GREDI

PRVI FESTIVAL ŽGANACA

Prvi festival žganaca održan je 2. ožujka u Gredi Sunjskoj. Organizirala ga je Turistička udruga iz Sunje sa željom da se promovira bogata prirodna i kulturna baština, narodni običaji koje mještani još njeguju, te jedinstvena tradicijska arhitektura sunjske Posavine.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.hrt.hr

U natjecanju kuhanja tradicionalnih jela od brašna domaćeg kukuruza sudjelovalo je deset novinarskih ekipa, a organizatori su pripremili i cjelodnevni program. Nastupili su tamburaši, folkloraši i članovi dramske sekcije kulturno-umjetničkih društava Sunjanka iz Sunje i domaće Seljačke sloge.

Među ostalim, prikazana je i izložba ručnih radova članica udruge Gredske sneje, dok su konjogojci prikazali izvornu pasminu hrvatski posavac, a lovci svoje pse - posavske goniče. Održan je i okrugli stol o obilježjima, vrijednosti i potrebi zaštite tradicijske posavske arhitekture.

I organizacijom i odazivom gostiju vrlo smo zadovoljni. Posebno sam zahvalan mještanima Grede Sunjske koji su kao pravi domaćini ugostili sudionike cjelodnevne manifestacije. Želja nam je da ova priredba postane tradicionalna, rekao je predsjednik Turističke udruge Mihovil Žarinčić. Goste je pozdravio i načelnik općine Sunja Josip Kozarić, koji se zatim okušao i kao kuhar žganaca.

Manifestacija je završila degustacijom žganaca te drugih domaćih specijaliteta.

Ažurirano ( Nedjelja, 03 Ožujak 2013 16:21 )