• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KAD SVEMU DOĐE KRAJ

KAKO SE NOSITI S PRELJUBOM

Malo je koga u životu zaobišlo slomljeno srce i gorak osjećaj kada vas netko ostavi. Još je gore ako ste u društvu prevarenih jer su osjećaji intenzivniji i čini se da je preboljeti još teže. Evo nekoliko savjeta što činiti i kako opet konce držati čvrsto u svojim rukama

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

U redu je plakati
Jedna od najgorih boli je onaj osjećaj da vas je izdala voljena osoba, stoga nije sramotno loše se osjećati i plakati. Terapeutkinja Elizabeth Lombardo za iVillage naglašava da ćete prolaziti kroz tugu i bijes pa si dozvolite vrijeme da to odradite u svoja četiri zida.

Samokontrola
U šoku ste, ljuti i ranjeni. Ako vas uhvati želja da ga nazovete i kažete mu sve što ga ide ili mu to napišete na profilu neke društvene mreže, probajte se suzdržati. Kada ste u stresu i ljutnji, racionalnost popušta pa biste mogli reći stvari zbog kojih ćete kasnije žaliti. Radije pričekajte da prođe neko vrijeme pa razgovarajte ako još uvijek budete imali tu potrebu.

Pazite na sebe
Iako smo u svim filmovima navikli vidjeti da se slomljena srca liječe brzom hranom, slasticama ili ludim izlascima koji obiluju alkoholom, razmislite o nekoj pametnijoj varijanti tugovanja. Možda ćete se bolje osjećati ako odete na trčanje i ispucate loše osjećaje kroz tjelovježbu.

Što se zapravo dogodilo?
Možda mislite da je bolje ako baš ništa ne znate o osobi i cijeloj aferi kojom vas je voljena osoba izdala, ali zbog budućih veza i konačnog prekida dobro je znati barem osnovne informacije. Obiteljska terapeutkinja Lisa Paz smatra da nije dobro tražiti sve detalje jer ćete postati opsjednuti, ali da biste sami sa sobom to raspravili i mogli krenuti dalje, morate znati kada je afera počela i da li je to sada samo površna veza ili nešto ozbiljnije.

Pazite što pričate
Naravno da osjećaje tuge, bijesa ili srama morate s nekim podijeliti. Odaberite samo bliske prijateljice u koje imate povjerenja i recite im sve što vas muči. Ostalima ne morate reći ništa osim da je došlo do prekida. Budete li cijelom svijetu rastrubili da ste prevareni i kako se to dogodilo, ljudi će stvarati različita mišljenja i o vama i o njemu.

Terapija
Razgovor s prijateljicama liječi, ali one su odane i na vašoj strani te će često reći ono što želite čuti umjesto onoga što zaista jest. Ne osjećate li se bolje nakon nekog vremena, porazgovarajte sa stručnom osobom koja će vam pomoći da se ponovno postavite na svoje noge i uzmete konce u svoje ruke.

Gledajte filmove
U prvim danima očaja nećete biti za neko društvo, a izvrsna terapija mogu biti filmovi – izgubite se u nečijoj tuđoj priči i zaboravite na svoje probleme.

Strpljivost
Kod većine preljuba osoba koja je povrijeđena preko noći se nađe u vrtlogu loših emocija koje nije tražila niti zaslužila. No ti osjećaji neće nestati tako brzo kako su došli. Obično je potrebno oko četiri mjeseca za prebolijevanje izdaje i prevare pa ako se trenutno ne čini da će to vrijeme doći, terapeutkinja Paz kaže da će s vremenom i najoštriji osjećaji otupjeti i izblijedjeti. Samo si trebate dati vremena i okupirati se novim aktivnostima.

Oprost
Čini se nemogućim, ali ako mu ne oprostite i time pokažete da vas nije briga za njega, nećete moći krenuti dalje. To nije dar za njega, već za vas i tako to trebate gledati – konačno ste slobodni i spremni za novi, neopterećeni život.

Ažurirano ( Srijeda, 13 Ožujak 2013 12:43 )