• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BOLJE OD TABLETA

LIJEK PROTIV MIGRENE KRIJE SE U KREVETU

Migrena je mnogima česta isprika za odustajanje od seksualnog odnosa s bračnim partnerom, no novo istraživanje pokazuje da si ovim odbijanjem, zapravo, uskraćuju najbolji lijek protiv takvih tegoba.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Njemački znanstvenici sa Sveučilišta Münster ustanovili su kako je seks bolji za liječenje migrene od tableta protiv bolova!

Istraživači su prikupili podatke 800 osoba koji su imali migrene i 200 osoba koje su mučile cluster glavobolje. (Cluster glavobolja jedna je od najbolnijih tegoba koju čovjek može iskusiti. Glavobolja je dobila ovakav naziv jer se napadaji javljaju u nakupinama s tendencijom periodičnog ponavljanja. Većina ženskih pacijentica cluster glavobolje opisuje bolnijima i od poroda). Ispitanici su dobili zadatak bilježiti učestalost seksualnih odnosa i njihov učinak na zdravlje.

Čak više od polovice ispitanika koji su vodili ljubav dok ih je mučila migrena izjavila je kako su se smanjili simptomi migrene, a potpuno su nestali kod svake pete osobe. Isti su učinak osjetile osobe koje boluju od cluster glavobolja, iako u nešto blažem obliku (njih 37 posto). Kada su analizirali podatke i razlučili ih po spolu, stručnjaci su zaključili kako je seks u većoj mjeri pomogao muškarcima.

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Međunarodnog udruženja za glavobolju Cephalalgia, tvrde da se ovakav učinak seksa na glavobolju može pripisati aktivaciji endorfina koji djeluju kao neurotransmiteri tako što blokiraju osjećaj boli.

Ažurirano ( Subota, 16 Ožujak 2013 15:39 )