• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BITI DAMA

Nije toliko važno da li će netko za vas reči da li jeste, ili niste dama! Margaret Thatcher je rekla: »Biti moćan je slično kao biti dama. Ako ljudima moraš naglašavati da to jesi - najvjerojatnije nisi!«

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.ladylike.hr

Kako biti dama pitanje je koje su si postavljale i naše mame i bake i prabake a suvremene žene ne razmišljaju previše o tome što to znači.

Na mene je snažno utjecao film »Doručak kod Tiffanyja«. Gledala sam ga kao curica i bila sam opčarana s Holly Golightly (koju je glumila ikona stila -Audrey Hepburn) je bila utjelovljenje onoga što sam željela biti kada odrastem! Odmerena, njegovana, sa lijepim manirima u svakoj prilici, obrazovana ili bar obaviještena kako bi mogla voditi konverzaciju u različitim društvima... Ugodnim glasom... Bez nadvikivanja i psovki... Prava dama treba biti i prikladno odjevena... I to u svakoj prilici! Čista i mirisna. Drugačije našminkana na poslu nego u noćnom klubu... Svojim stavom treba da pokazati da je dama!!!

Dama nije ženska osoba koja nosi Louis Vuitton torbicu, preko zgloba ruke i zamišlja da je Holly Golightly. Koja hoda potpuno neprirodno kao da hoda po modnoj pisti i zamišlja da svi padaju u nesvijest kada ona prolazi. Dama nije ženska osoba koja dok jede misli samo na to kako drži pribor i o načinu na koji žvače zalogaj. To treba biti uvježbana automatika! Dama nije ženska osoba koja psuje gore od svakog Bad Blue Boysa...

Prema damama ljudi imaju respekt i uglavnom se prema njima ponašaju sa dužnim poštovanjem. Dama oko sebe širi nešto što ljudima ulijeva divljenje, ili bar da se ugodno osjećaju u njenom društvu.

I mlade djevojke mogu biti dame, a za to je potrebno od svega po malo a prioritetno porijeklo i obitelj. Nikako ne mislim na način elitističkih teorija! Naprotiv. Na našim prostorima je gotovo pa nemoguće nači izdanak obitelji u kojoj su se njegovale takve vrijednosti i akumulitao novac i moć!!! Kućni odgoj, učenje, okolina, želja za takvim identitetom...

Važno je da budete uvijek i u svakoj situaciji pristojni! Da imate lijepe manire, i to ne samo na javnom mjestu, već uvijek... U svakom trenutku. Dama nije ona koja se ne vozi tramvajem ili busom već ona koja će ustati starijima u tramvaju ili busu. A ne okrenuti glavu na drugu stranu i praviti se da se zadubila u svoje misli... Koja ima poštovanja prema starijima, koja automatikom govori »hvala« i »oprostite«. E, takvih dama je zaista danas malo. Gledala sam žene koje su mi prolazile kroz život... Neke od njih su bile vanserijski lijepe, karizmatične i pametne. Ali nisu se znale ponašati. Sve druge kvalitete koje su posjedovale, a najviše ljepota, bile su im samo -životni teret!

Prava dama treba biti odmjerena, žena sa stilom, obrazovana, rječita, dostojanstvena, moderna, pomalo misteriozna (što isključuje povjeravanja svakom namjerniku i tračanje prijateljica), simpatična, lijepih manira, pristojnog ponašanja... No, prirodna! Danas su djevojke uniformirane tako da sve nalikuju jedna na drugu. Provokativne i neukusno odevene, maniri su u drugom planu u korist ispeglane i isfenirane kose...

KAKO?

Dakle, ako se pitate kako biti dama, možda vam mogu pomoći. I to nabrajanjem 7 stavki što trebate izbjegavati ako želite biti dama. Životno iskustvo me naučilo nekim zakonitostima; pa dosta pouzdano mogu tvrditi, što nikako ne trebate raditi:

  1. Nemojte me pogrešno shvatiti ali NE SPAVAJTE UOKOLO. OK, zaiskrilo je... Završili ste kod njega... Sve to razumijem. Ali i ako zanemarite da nije dobar početak, a nije; stvarno nije nužno toliko pretjerivati s intimnošću.

  2. Nekada se PUŠENJE smatralo vrlo glamuroznim i »lady-like« navikom. No, DANAS NE! Osim ružnog mirisa, puno govori i o vašim životnim navikama i snazi karaktera. Prava dama je prioritetno oličenje samodiscipline.

  3. NEMOJTE SE OPIJATI! Djeluje gadljivo i prikazuje vas u puno, puno lošijem svjetlu nego spavanje kod ljubavnika i pušenje. Prava dama uvijek ima auru odmjerenosti, koja je nespojiva s pijanstvom.

  4. NE BUDITE ŠLAMPAVI. Auto i stan koji izgleda ko Bagdad prije 7 godina, vas ni malo ne prikazuju damom.

  5. NE PSUJTE. Možete biti prelijepe, prepametne, dobra srca... Ako psujete ko kočijaš, sve vam je badava!

  6. Pazite da ste ODJEVENE DOSTOJANSTVENO. To može biti i skromno ali da pristaje vašoj figuri i godinama. Dama nikada u javnosti ne nosi donji dio pidžame. Pa niti ako je svilen.

  7. BUDITE LJUBAZNE. Prema svima. To osobno smatram najbitnijim. Čak i ako to neki objektivno ne zaslužuju. To čini damu. Naravno da se možete naljutiti ali ako ste dama -neprihvatljivo je da ste grube.

Naravno, ladies... Pravila su da se krše, no vjerujete mi... Malo discipline i svijet vam je pod nogama!

Ažurirano ( Nedjelja, 17 Ožujak 2013 12:32 )