• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ISTINE I ZABLUDE

NAJVEĆI MITOVI O MRŠAVLJENJU U KOJE JOŠ UVIJEK VJERUJETE

U svijetu mršavljenja i vježbanja vlada cijeli niz mitova i neučinkovitih savjeta. Kako bi znojenje u teretani ili pak na fitnesu urodilo plodom, stručnjaci za zdrav život i vježbanje raskrinkavaju najveće mitove i otkrivaju pravu istinu

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Koliko treba piti vode

Mit: Treba piti više od tri litre vode na dan.

Istina: »Ne postoji točan odgovor koliko točno vode treba piti svaki dan jer to ovisi o pojedincu i njegovom načinu života. Možda ćete trebati promijeniti svoj dnevni unos tekućine ovisno o tome koliko ste aktivni, gdje živite, jeste li trudni ili pak dojite«, kaže osobna trenerica Jari Love i autorica knjige »Get ripped! Workout«.

Iako se najčešće čuje da je preporučena doza osam čaša vode na dan, vaše tijelo možda treba više ili pak manje tekućine na dan. Pogotovo ako vježbate ili konzumirate namirnice bogate vodom poput voća i povrća ili napitke kao što su obrano mlijeko i sok, piše Shape.com.

»Opće pravilo je da je unos tekućine vjerojatno u redu ukoliko pijete toliko da tijekom dana ne osjećate žeđ, a urin vam je svijetložute boje ili bezbojan. Ukoliko imate pitanja o tome koliko vam je dnevno potrebno tekućine, posavjetujte se sa svojim liječnikom«, kaže Jari Love.

Što se više znojite, vježbanje je učinkovitije

Mit: Vježbanje u kojemu se obilno znojite je bolje jer sagorijevate više kalorija.

Istina: »To je obična iluzija. Više kalorija sagorijevate što napornije vježbate«, kaže Liz Naporent, stručnjakinja za zdravlje i fitnes. »Obilno znojenje može navesti da mislite kako dobro vježbate, ali kako biste sagorjeli više kalorija, vaši mišići moraju naporno raditi, broj otkucaja srca mora se povećati, a disanje se mora ubrzati«, kaže Naporent.

Međutim, što kada vaga pokazuje da ste smršavjeli nakon vježbanja i obilnog znojenja? »Kada se više znojite u početku ćete izgubiti na težini, ali čim nešto popijete, tekućina će zamijeniti težinu«, kaže Naporent.

Je li doista dobro vježbati u jako zagrijanom prostoru kako biste postigli bolje rezultate? »To i nije tako dobra ideja. Ne samo da vježbanje u jako zagrijanim uvjetima može biti opasno, već vas može navesti i da neke poze dok trenirate na primjer jogu radite s takvim zanosom da ćete morati zvati prijatelje da vas "otpetljaju"«, kaže celebrity trenerica Amy Dixon.

Zaključak: Jedna stvar je prakticirati zagrijani i znojni trening zbog intenziteta, a sasvim je druga stvar tražiti dodatne, vanjske izvore topline kako biste sagorjeli dodatne kalorije ili postigli veću fleksibilnost.

Za bolji tonus mišića treba dizati lakše utege

Mit: Kako biste izbjegli nabildanost, treba izbjegavati teške utege i treba raditi puno ponavljanja s lakšim utezima.

Istina: »Većina žena nema hormone ili mišićnu masu koja je potrebna za izgradnju velikih mišića. Trebali biste provesti sate i sate u teretani bildajući, a uostalom, najveći broj žena niti se ne može nabildati«, kaže Naporent.

Nemojte izbjegavati teže utege. Za preoblikovanje tijela Naporent savjetuje podizanje težih utega, guranje tijela do granice gdje se podizanje utega ponavlja osam do 15 puta.

Zaključak: Teže utege je jako dobro uključiti u dnevnu rutinu vježbanja. Samo budite oprezni i postepeno povećavajte težinu utega te prakticirajte pravilnu tehniku podizanja utega. Ako niste sigurni kako izvesti određeni potez, pitajte trenera.

Ažurirano ( Srijeda, 20 Ožujak 2013 16:24 )