• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POKRETAČI ENERGIJE

SVAKO SEDMO DIJETE U EUROPI NAVUČENO NA ENERGETSKE NAPITKE

Iznenađujući su rezultati istraživanja rasprostranjenosti energetskih pića među djecom. Čak 18 posto djece u Europi ispija takve napitke, a rasprostranjenost je najveća među djecom starom šest do 10 godina.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

ZAGREB Gotovo 12 posto Europljana »navučeno« je na energetska pića i ispijaju ih četiri do pet ili više puta tjedno. Mlađi punoljetnici su pritom i najveći potrošači energetskih pića pa ona 13,3 posto ispitanika budnima drže do pet ili više puta tjedno. Prosječno, 12 posto odraslih osoba koje se smatraju kroničnim konzumentima mjesečno popiju prosječno četiri litre energetskih pića. Pokazalo je to istraživanje što ga je provela europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) na više od 52 tisuće ispitanika u 16 zemalja Europske unije. Ciljane skupine su bile odrasli, adolescenti i djeca. Oko 30 posto odraslih ispitanika navodi kako je uživalo u nekom od energetskih pića u proteklih godinu dana, pri čemu postotak varira od 14 posto na Cipru do 50 posto u Austriji.

KOMBINACIJA S ALKOHOLOM

Čak 56 posto odraslih ispitanika energetska pića konzumira zajedno s alkoholom, pri čemu takvu kombinaciju ispija čak 71 posto mlađih punoljetnika. S druge strane, kod 52 posto odraslih ispitanika ispijanje energetskih pića povezano je s fizičkim aktivnostima. Takva poveznica, pritom, najzamjećenija je među populacijom u dobi od 50 do 65 godina života.

Iznenađujući su rezultati istraživanja rasprostranjenosti energetskih pića među djecom. Čak 18 posto djece u Europi ispija takve napitke, a rasprostranjenost je najveća među djecom starom šest do 10 godina. Promatrajući po zemljama, postotak djece koja ispijaju energetske napitke varira od šest posto u Mađarskoj do čak 40 posto u Češkoj. Pritom valja napomenuti kako ovo istraživanje pod energetskim pićima podrazumijeva sve one napitke koji se reklamiraju kao pokretači energije, a ne i osvježavajuća gazirana pića. Djeca u Europi prosječno mjesečno popiju pola litre energetskih napitaka, a interesantno je da se čak 16 posto djece smatra kroničnim korisnicima energetskih napitaka, odnosno ispijaju ih četiri do pet puta tjedno, pa i više.

I među adolescentima je 12 posto gotovo kroničnih korisnika energetskih pića. Oni prosječno mjesečno popiju sedam litara takvih napitaka. Čak 53 posto ispitanika pritom miješa alkohol i energetska pića, a takva navika najrasprostranjenija je u populaciji od 15 do 18 godina života (59 posto). Kod 41 posto adolescenata, a najviše u dobi od 10 do 14 godina, ispijanje energetskih pića povezano je s tjelesnom aktivnošću. Energetska pića pretežno ispija 68 posto adolescenata, pri čemu ih je 73 posto u dobi od 16 do 18 godina. Razlike su evidentne od zemlje do zemlje, pa postotak varira od 48 posto u Grčkoj do 82 posto u Češkoj. U prosjeku maloljetnici ispiju oko dvije litre energetskih pića mjesečno.

Ažurirano ( Petak, 22 Ožujak 2013 13:53 )