• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RIJEŠEN PARADOKS

OTKRIVENO ZAŠTO JE I NEMASNO MESO NEZDRAVO

Nemastan odrezak ima malo masnoća i kolesterola, a puno proteina, što znači da bi trebao biti vrlo zdrav. Međutim, poznato je da crveno meso u većim količinama može uzrokovati bolesti srca, a novo američko istraživanje konačno je otkrilo zašto je to tako

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Prema studiji objavljenoj jučer u časopisu Nature Medicine ključni krivac za ovaj paradoks je bakterija u ljudskim crijevima koja hranjive sastojke mesa pretvara u spojeve koji ubrzavaju nakupljanje taloga, odnosno plakova u žilama.

Suautor studije Stanley Hazen čelnik odsjeka za kardiovaskularnu medicinu na klinici Cleveland u Ohiou kaže da bi ovo istraživanje moglo biti temelj za novi pristup prehrani i zdravlju. Naime, ono pokazuje da u nekim slučajevima mikrobi u našem probavnom sustavu mogu biti jednako važni za zdravlje kao i nutricionističke vrijednosti ključnih sastojaka hrane.

»Bakterije mogu potpuno promijeniti molekule hrane, a one mogu imati golem utjecaj na naše metaboličke procese«, rekao je Hazen.

Već je godinama poznato da crveno meso povećava rizik od bolesti srca čak i kada ne povećava razine masnoća i kolesterola. Kako bi otkrili zašto je to tako Hazen i njegovi kolege testirali su 77 dobrovoljaca od kojih su 26 bili vegetarijanci ili vegani. Stručnjaci su ispitanicima davali dodatak L-karnitin kojeg ima u mesu i mliječnim proizvodima.

Testovi su pokazali da konzumacija L-karnitina u krvi povećava razine trimetilamin N-oksida (TMAO), spoja koji može promijeniti probavljanje kolesterola i usporiti njegovo uklanjanje sa stijenki žila.

MESO VIŠE ŠKODI MESOJEDIMA NEGO VEGETARIJANCIMA

No zanimljivo je da su vegetarijanci i vegani stvarali značajno manje TMAO-a čak i kada su uzimali dodatke L-karnitina. Analize stolice otkrile su da mesojedi i vegetarijanci imaju potpuno drugačije bakterije u probavnom sustavu od mesojeda. Hazen smatra da redovna konzumacija mesa potiče razvoj bakterija koje L-karnitin pretvaraju u TMAO.

Dodatna istraživanja pokazala su da problem ne stvara sam po sebi L-karnitin već visoke razine i L-karnitina i TMAO-a zajedno što je dodatan dokaz da prijetnju predstavljaju bakterije, a ne sastojci mesa.

Stručnjaci ističu da njihova studija predstavlja upozorenje i za prekomjerne uživaoce mesa i za konzumente dodataka L-karnitina koji se prodaju kao sredstvo za mršavljenje i razvoj atletskih sposobnosti.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 17:20 )