• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – PETRA VINICKI, NOVOIZABRANA PREDSJEDNICA SAVJETA MLADIH BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Predamnom su sada tri godine da nešto konkretno napravim za mlade u županiji

Uključite se svi! Dobivat ćete pozive na događaje i pozivam se da se doista i odazovete, da sudjelujete, predlažete i diskutirate o svemu, i da zajedničkim radom napravimo konkretan pomak na bolje za sve nas – kaže Petra

E-mail Ispis PDF

Mnogi zreli Bjelovarčani i Bjelovarčanke, ali i ostali stanovnici naše županije, pa i države, često će u razgovoru reći kako su današnji mladi nezainteresirani za sve što se događa oko njih. Ako pak mlade upitate nešto o tome, za očekivati je da ćete dobiti polarizirana mišljenja. Bilo da se radi o tome što ih zanima i što bi htjeli, nekima od njih će sve biti u redu, dok će drugi pak nezadovoljni situacijom biti spremni podijeliti to mišljenje. Rijetki će među njima jasno i izvan šablona formulirati što je točno u redu a na čemu bi i kako trebalo poraditi. Na kraju pak dolazimo do gotovo endemske vrste među mladima – onih koji su spremni istupiti i aktivno djelovati na poboljšanju. Stoga vam s ponosom predstavljamo osobu tjedna – dvadesetdvogodišnju Petru Vinicki, studenticu ekonomije iz Bjelovara, novoizabranu predsjednica Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije.

Petra, čestitamo na izboru za ovu fuknciju. Koliko dugo zapravo gajiš interes prema ovakvom djelovanju?

Oduvijek me zanimalo područje rada s mladima, a pogotovo na našem području. Prošle godine sam bila podpredsjednica Savjeta mladih Grada Bjelovara. Od svoje 16 godine sam aktivna i u Mladeži HDZ-a. Stranka me zapravo i predložila da budem jedan od članova Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije. Sazivom prve sjednice Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije u ovom mandatu dobila sam i prijedlog za imenovanje za predsjednicu od strane predsjednika Županijske skupštine Marijana Conera. Predamnom su sada tri godine da nešto konkretno napravim za mlade u županiji.

Opiši nam ukratko što je zapravo Savjet mladih i čime se bavi.

To je savjetodavno tijelo Bjelovarsko-bilogorske županije kojem je cilj promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih. Na sjednicama raspravljamo i donosimo odluke vezane za boljitak mladih na našem području, o kojima se kasnije glasa na sjednicama Županijske skupštine. To mogu biti programi o poboljšanju položaja mladih naše županije, baviti se konkretnim problemima od nezaposlenosti do obrazovanja i sudjelovanja u kulturnom i društvenom životu. Također možemo organizirati predavanja, tribine i radionice s tim i sličnim temama, i općenito poticati informiranje mladih.

Inače je to dosta jako tijelo, obavezno unutar svake županije, ali nisu u svim županijama jednako aktivni. Prema onom što sam uspjela dosad saznati, najaktivniji su u četiri županije, i to Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj, i Osječko-baranjskoj. Naš Savjet je bio dosta uspavan tokom prethodne tri godine, ali plan mi je to promijeniti i aktivirati članove da se zajedno aktiviramo u našoj zajednici.

Imaš li već ideju o tome na čemu bi htjela poraditi?

Inače u posljednje vrijeme razmišljam o tome kako mladi odlaze iz Bjelovara i županije. Glavni je razlog nezaposlenost, i to što ne vide svjetlu budućnost ovdje. Smatram da bi se tim trebalo baviti, jer očit je problem kako zadržati mlade ovdje. Vjerujem da bi bilo dobro krenuti s nekim predavanjima ili tribinama na tu temu, i zajedničkim snagama doći do konkretnijeg rješenja kako ih potaknuti na ostanak. Tu se nadam i njihovom odazivu da iznesu jasno i javno svoje probleme, da se čuje i njihov glas i da zajedno onda tražimo odgovor i rješenje. Isto tako nadam se da ću još brojne ideje i smjernice dobiti od kolega iz ostalih županija na susretu koji nam predstoji u Dubrovniku.

Ti si, s druge strane, jedan od primjera mladih koji rado ovdje ostaju i nastoje zasnovati život ovdje i aktivno djelovati u zajednici za poboljšanje tog života.

Da, ostala sam ovdje nakon srednje škole, upisala sam ovdje fakultet. Ne mogu se zamisliti da živim bilo gdje drugdje. Koliko god ljudi misle kako je loša situacija u našem gradu, nema posla i sve je tmurno, ja to ne vidim tako. Mislim da ovaj grad ima svijetlu budućnost, iako to možda nije sad nego će biti kroz godinu ili dvije. Vjerujem da će se stvari popraviti a i nastojat ću i sama učiniti što je više moguće za taj cilj.

Koordinacija županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske u Dubrovniku je prva veća funkcija koja će ti se dogoditi u mandatu. To je također i odlična prilika da na samom početku mandata skupiš puno smjernica. Što očekuješ od ovog događanja?

Cilj ovog događanja je upravo da se okupe predsjednici, zamjenici predsjednika ili predstavnici Savjeta mladih svih županija radi upoznavanja sa samom svrhom Savjeta mladih. Pokušat će nas potaknuti da nešto konkretno i napravimo u svojim sredinama, jer kao što sam spomenula, svega nekoliko županija je doista aktivno.  Osobno, nadam se da ću čuti puno korisnih stvari koje ću moći konkretno primijeniti u svom radu, i da ću dobiti dosta ideja čime bismo se mi sve mogli baviti ovdje.

S obzirom da si na smjeru poduzetništvo, smatraš li da bi ti posao i studij mogli pomoći i pri obavljanju ove funkcije?

Mislim da mi fakultet definitivno može pomoći. Mogu naučene stvari primijeniti recimo na planiranje i organiziranje projekata kojima ćemo se baviti, ali općenito vidim višestruku primjenu naučenog znanja s fakulteta tako da se veselim tome. Međutim, smatram i da ću ovaj rad u Savjetu mladih moći iskoristiti kao dobro iskustvo za neka pitanja na fakultetu, i dalje u poslu.

S obzirom da si postala svojevrsna glasnogovornica mladih naše županije, želiš li im poručiti nešto?

Apsolutno! Uskoro ćemo osposobiti facebook stranicu Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj ćete moći pratiti sve što radimo, i sve događaje koje organiziramo. Uključite se svi! Dobivat ćete pozive na događaje i pozivam se da se doista i odazovete, da sudjelujete, predlažete i diskutirate o svemu, i da zajedničkim radom napravimo konkretan pomak na bolje za sve nas.

Ažurirano ( Srijeda, 15 Travanj 2015 16:12 )