• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FILM "FLIGHT" U SJENI DRUGIH KANDIDATA ZA OSCARA

TIHI TRIJUMF REDATELJA ROBERTA ZEMECKISA I GLUMCA DENZELA WASHINGTONA

Kako je film snimljen, za holivudske navike, za nevjerojatno malih 31 milijun dolara, holivudski studiji nisu previše ulagali ni u njegovu promociju pa je moguće da se kod nas ne pojavi samo zato jer "nije dovoljno izvikan".

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.aerosvijet.com

Još nije sasvim jasno hoće li u Hrvatskoj igrati u siječnju premijeno izveden film Roberta Zemeckisa Flight, ali na njega svakako vrijedi upozoriti.

To je drama iz stresng života - ne baš dokraja besprijekornog - linijskog pilota Williama Whipa Whittakera, koji završava kao sudska drama. U glavnoj ulozi je Denzel Washington, koji je uz Johna Gatinsa, nominiranoga za ovogodišnji Oscar u kategoriji originalnog scenarija, među petoricom glimaca nominiranim za zlatni kipić za najbolju mušku glavnu ulogu.

Budući da je film snimljen, za holivudske navike, za nevjerojatno malih 31 milijun dolara, holivudski studiji nisu previše ulagali ni u njegovu promociju pa je moguće da se kod nas ne pojavi samo zato jer "nije dovoljno izvikan". Ne dobije li Oscara, moglo bi ga se možda vidjeti tek u rijetkim Oscarom tematiziranim prigodnim pretpremijerama, unatoč tome što je fim obasut odličnim kritikama.

Zaplet se vrti oko kompleksnog i odlično iznijansironog lika pilota koja se pojačano troši, doslovno i preneseno. Odan svojoj profesiji, on u slobodno vrijeme troši ženske, a za dužnost se iz privatnoga života pokušava podići kokainom ili "spustiti" alkoholom. Nakon jedne iscrpljujuće noći i teškog polijetanja, Whip prepušta upravljanje kopilotu i "pacivizira" se sokom friziranim votkom, ali se budi kada avion s putnicima uoči slijetanja iznenada počinje brzo ponirati. Pilot uspijeva podivljali avion spustiti i spašava 96 od 102 putnika, ali ga tada sustiže druga strana, privatni život.

Istražitelji, unatoč njegovoj vještini i junaštvu, odlučuju da on mora podnijeti kaznu.

Što mu se sve događa bolje je da se ne ispriča unaprijed. Kritičari o ovom filmu govore kao o Zemeckisovu povratku, a za Denzela Washingtona da mu je to jedna od najboljih uloga u karijeri. neke su se pokude čule od pilota koji tvrde kako su neki prizori leta nerealistični, a osuđuju prikazivanje pilota takvih kvaliteta kao zloporabitelja psihoaktivnih tvari.

Glavnina prizora iz zrakoplovstva snimljena je na aerodromu u Atlanti i Georgiji.

Ažurirano ( Srijeda, 30 Siječanj 2013 09:22 )