• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Mehanički drveni automat koji svira uz pomoć 2000 špekula

Riječ je o kompleksnom mehaničkom automatu, kod kojeg se okretanjem ručke, pokreće 2000 malih metalnih kuglica (špekula), koje kruže u zatvorenim ciklusima, a koji aktiviraju vibrafon, bas kick bubanj, cimbal i druge instrumente. Instrumenti sviraju prema 32 mehanički programirane petlje koristeći lijevke, koloture i cijevi

E-mail Ispis PDF

Švedski glazbenik Martin Molin ima dugogodišnje iskustvo s ezoteričnim glazbenim instrumentima poput glockenspiela, traktofon ili theremin. Sa svojim novim glazbenim automatom engleski »Wintergatan Marble Machine«, a hrvatski »glazbeni automat od špekula«, možda je dostigao i vrhunac svoje karijere, piše thisiscolossal.com.

Riječ je o kompleksnom mehaničkom automatu, kod kojeg se okretanjem ručke, pokreće 2000 malih metalnih kuglica (špekula), koje kruže u zatvorenim ciklusima, a koji aktiviraju vibrafon, bas kick bubanj, cimbal i druge instrumente. Instrumenti sviraju prema 32 mehanički programirane petlje koristeći lijevke, koloture i cijevi.

Molin je počeo raditi na svom glazbenom automatu u kolovozu 2014. i nadao se da će završiti za samo dva mjeseca. Međutim, njegova kompleksnost bila je izvan njegovih očekivanja, a svih 3000 unutarnjih dijelova morali su biti projektirani i proizvedeni ručno. Na kraju, proces izrade automata bio je dugotrajan i trajao je 14 mjeseci. Ranu verziju dizajnirao je pomoću 3D softvera, no kasnije mu se pokazalo jednostavnije da dijelove dizajnira i dorađuje u hodu prilikom sastavljanja glazbenog automata. Javnost je mogla njegov rad te njegovo napredovanje pratiti kroz videa koja je objavljivao na svom YouTube kanalu.

Unatoč velikom interesu publike, pogotovo na internetu, za glazbu ovog drvenog automata, nemojte očekivati uskoro turneju. Naime, da bi se automat preselio na neku drugu lokaciju mora biti potpuno rastavljen. U budućnosti Molin namjerava izgraditi slične glazbene automate koji bi bili pogodni za transport.

Ažurirano ( Petak, 04 Ožujak 2016 12:48 )