• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREDSTAVLJAMO MLADI HRVATSKI BAND CARACAS

OD SVIRKE NE ŽIVE, SVI IMAJU DNEVNE I NOĆNE POSLOVE

Od rock 'n' rolla se u Hrvatskoj eventualno može životariti, ali živjeti nikako – poručuju dečki, koji su osim cover pjesama koje fenomenalno izvode, snimili i singl »Zeleni cvijet«

E-mail Ispis PDF

ZAGREB Jedan od mlađih bendova na hrvatskoj sceni koji je pred tim da postane ime iz svakodnevice je »Caracas« iz Zagreba. Ako ste se prošle godine zatekli na Danima piva u Daruvaru, mogli ste ih poslušati uživo. Koliko je bend kvalitetan i ima potencijala jasno je iz pojedinačnih karijera pojedinih članova.

Marko Karačić za sebe kaže kako se glazbom se bavi i zabavlja otkad zna za sebe. Završio je osnovnu glazbenu školu kao gitarist, te nakon toga krenuo svirati u demo bendovima. »Kao i svaki drugi klinac koji je krenuo u te vode bio sam zaražen Hendrixom i ostalim gitarističkim velikanima. Prvi ozbiljniji susreti sa svirkama su krenuli kada sam sa otprilike 17 godina postao stalni član zagrebačkih bendova Undercode i Big Rock«, kaže Marko. Trenutno svira bass gitaru u bendovima Caracas, Side Effects, Paranoid (Black Sabbath tribute) i Sage.

Ivan Mihaljević također, osim u Caracasu, svira u bendu Side Effects, a album »Destination Unknown« im je bio proglašen albumom mjeseca u magazinu »Guitar Techniques«. Svirali su kao predgrupa za Whitesnake, Paul Gilberta i Richie Kotzena with Side Effects, te također na Heineken Jamming festivalu uz Red Hot Chili Pepperse, Noel Gallaghera iz Oasisa, Prodigy, The Cure, i Evanescence. Ivan je svirao kao gost sa izumiteljem električne gitare Les Paulom. Osim toga, imao je i ulogu glavnog vokala u rock operi Hokus Pokus. Između ostalog, podučava gitaru na Rock akademiji u Zagrebu.

Marijo Jakopović se već u osnovnoj školi počeo zanimati za glazbu. »U srednjoj školi sam počeo svirati bubnjeve te svirao sa raznim bandovima, uglavnom rock i metal glazbu. 1997 sam sa bandom Maroderi izdao album za diskografsku kuću Dancing Bear, a nakon Marodera sam svirao sa raznim, što autorskim, što cover bandovima«, kaže Marijo. Trenutno svira sa bandom Caracas te Black Sabbath tribute bandom Paranoid.

Za Mladena Rakasa bismo pak mogli reći da je naše gore list, rodom iz Daruvara. Glazbom se počinje baviti u 14 godini kad počinje svirati gitaru. Sa 16 se prijavljuje na Dar Fest, festival pjevača amatera i odnosi nagradu publike. Sljedećih nekoliko godina sudjeluje u nekoliko amaterskih bandova kao vokal/prateći gitarist. 2005 godine pridružuje se grupi Cota G4 kao basista.  Od 2009. nastupa sa sastavom The Downstrokes, gitariste Nebojše Buhina koji je stilski je naslonjen modernom gitarskom bluesu, s kojim bilježi zapažene rezultate, poput prvog mjesta 2009. na »1st Croatian Blues Challenge-u«, a 2010 nastupaju u polufinalu 26th International Blues Challenge-a u Memphisu. Mladen je kao član European Blues Union-a i Croatian Blues Forces-a sudjelovao na 3. Europskoj blues konferenciji u Španjolskoj Hondarribii te nastupio i na 2nd European Blues Challenge-u u Berlinu 2012 godine. 2012. pozivaju ga da otpjeva naslovnu pjesmu za crtani film BeyBlade u kojemu na kraju daje glas nekolicini likova među kojima je i glavni lik.

Prema njihovim riječima, nije bilo nikakve posebne početne ideje za okupljanje. »Jednostavno smo, nakon što smo surađivali međusobno na nekoliko različitih projekata, odlučili započeti jedan stalan projekt. Od svirke ne živimo. Svi imamo što dnevne što noćne poslove. Od rock 'n' rolla se u Hrvatskoj eventualno može životariti, ali živjeti nikako.« Kažu kako je način na koji se usklađuju za probe i snimke urnebesan jer ih ima koji rade i dvokratno, i noćne smjene, tjedne turnuse ili samo vikendom. Međutim, vodi ih misao »gdje ima volje, ima i načina«.

Utjecaj su im svi bandovi koje su slušali do sad. »Bilo bi glupo izdvajati bilo koji poimence jer smo svi četvorica različite individue i glazbeni stil nam je određen ne samo bandovima koje smo slušali nego i raznim životnim iskustvima koja te izgrade kao osobu.«

Što se tiče smjera u kojem idu, kažu da nema odluke. »Idemo u smjeru u kojem nas nove ideje odvedu. jedino što smo se dogovorili odmah u početku je da se nećemo ograničavati nikakvim stilovima. Sviramo ono što nam zvuči dobro.« Osim cover pjesama koje fenomenalno izvode, bend je snimio i singl »Zeleni cvijet«. Zbog prijašnje suradnje s Dallas Recordsom s kojim su bili zadovoljni kontaktirali su ih ponovo za izdavanje ovog singla, na što je Dallas Records i pristao, te su potom potpisali i diskografski ugovor.

Dok ne dobijete priliku za live koncert, poslušajte ovdje kako Caracas zvuči:

Ažurirano ( Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 19:44 )