• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KAKO JE ABBY OSVOJILA SRCA BJELOVARSKE OBITELJI MLINARIĆ

BULLDOZI SU PASMINA ZA OPUŠTANJE!

»Bulldog treba pomoć ljudskih ruku u svakome danu svoga života. Ako se stvarno želite baviti uzgojem buldoga, potrajati će neko vrijeme, no nemojte odustati.« Kaže Željko Mlinarić vlasnik ženke engleskog bulldoga Abby

E-mail Ispis PDF

Ovog puta za ljubimca tjedna odabrali smo nadasve simpatičnu i dragu ženku engleskog bulldoga Abby. Njen vlasnik, Željko Mlinarić živi u Bjelovaru i već se dvadeset godina bavi psima. Imao je rotvajlere, njemačke ovčare, međutim prije četiri godine zainteresirao se za engleskoge bulldoge, i odlučio nabaviti psa kako bi i sam vidio kakva je to pasmina. Kaže kako mu se život i stav prema psima od tada potpuno promijenio.

POVIJEST I KARAKTERISTIKE ENGLESKOG BULLDOGA

Engleski bulldog je pažljivo selekcioniran u Engleskoj u svrhu sporta koji se naziva »bullbaiting«. Riječ je o borbi s bikovima gdje je pas, da bi pobjedio, morao srušiti bika na zemlju. Odatle i »bull« dio naziva. Riječ se prvi put u tom obliku spominje u 17. stoljeću, a pojam »buldog« prije toga još u 15. stoljeću, što nam govori da se radi o doista dugoj tradiciji uzgoja. Kroz taj uzgoj s vremenom je bulldog razvio malo ali jako tijelo, veliku glavu i snažnu čeljust. Pripada u brahiocefaličnu skupinu pasa, za koje je karakteristična spljoštena njuška, oči više položene prema naprijed i naborano lice. Engleski bulldog živi osam do dvanaest godina, pripada u srednju veličinu sa svojih otprilike dvadesetpet kilograma i pedeset centimetara visine, a boja mu varira od od nijansi crvene, riđe, blijedo riđe i bijele, do kombinacija tih boja međusobno.

ABBY, I INTERES ZA BULLDOGA

Željko Mlinarić svoju je Abby nabavio dok je imala osam mjeseci. Nabavili su je u Zagrebu, a obitelj ju je odmah prihvatila. Kako je rasla njegova privrženost prema Abby, tako je rastao i interes prema pasmini. Gospodin Mlinarić je tako proučio kompletnu povijest i uzgoj engleskog bulldoga, i napravio web stranicu kako bi ljudima približio svoje znanje o pasmini i upoznao ih sa tim toplim i dragim psima. »To su jako privrženi psi i vole biti u blizini ljudi. Ja ih nazivam pasminom za opuštanje. Mjesečno će proći pet kilometara, ne treba ih istrčavati, i nisu agresivni. Jednostavno su tu kako bi vam uljepšali dan«, kaže privrženo i sa smiješkom gospodin Mlinarić. U međuvremenu je Abby krenula i na izložbe pasa i postizala zavidne ali i očekivane rezultate u Hrvatskoj. Registrirali su i uzgajivačnicu pod nazivom »Sherlock Bulldog Knight«. Gospodin Mlinarić je upoznao još ljudi koji se bave engleskim bulldozima, te su osnovali i »Bulldog klub Hrvatska«, koji je priznat od Hrvatskog kinološkog saveza. Web stranica na kojoj će se moći dobiti sve informacije je trenutno u izradi.

ZAŠTO JE ENGLESKI BULLDOG SKUP?

»Inače, izložbe uzgajivačima služe za upoznavanje ostalih uzgajivača, da se traže parnjaci za najbolji uzgoj, a onda nije problem otići i do neke strane države poput Velike Britanije, Španjolske ili Norveške kako biste dobili najbolje rezultate.« Gospodin Mlinarić rekao nam je i kako je pri odabiru engleskih bulldoga karakteristična dosta visoka cijena. Međutim, uzmu li se u obzir komplikacije vezane uz reprodukciju, to nimalo ne začuđuje. »Bulldog treba pomoć ljudskih ruku u svakome danu svoga života. Od odrastanja šteneta, parenja te okota i brige oko malih štenaca. Ako se stvarno želite baviti uzgojem buldoga, potrajati će neko vrijeme, no nemojte odustati.« Ženka da bi ostala skotna treba pomoć pri oplodnji, a štenci dolaze na svijet carskim rezom. Ako se sami bavite uzgojem, preporuča se najmanje deset dana stalne pažnje kuje i štenaca. Jasno je kako briga za psa tu ne prestaje. Bulldog ima kratak probavni trakt pa morate paziti s hranom i igračkama za glodanje, a zbog kratke njuške otežano dišu, pa morate biti oprezni za toplijeg vremena da im nije prevruće. Potrebno je voditi računa o svim ostalim popratnim mogućim problemima koji prate ovu pasminu, i upravo zato gospodin Mlinarić naglašava kako je kontrola kvalitete jako bitna pri uzgoju, i da štenci ove pasmine koje možete dobiti za dosta nisku cijenu obično već kroz nekoliko mjeseci pokažu sve te probleme i nedostatke. Time je cijena doslovno proporcionalna kvaliteti.

BULLDOG JE ČLAN OBITELJI

Međutim, ni cijena ni briga za psa nisu mnogo u odnosu što dobivate natrag od tog psa. Gospodin Mlinarić govori kako je u šali s ostalim vlasnicima već nekoliko puta spomenuo da su ostale pasmine samo psi, a bulldog je član obitelji. Prema tome, nije ni teško onda skrbiti o članu obitelji, pogotovo kad vas svako jutro dočeka i veseli se što vas vidi. Abby trenutno živi u društvu s još četiri engleska bulldoga, i gospodin Mlinarić priča kako ga svako jutro dočekuju pjesmom. Na začuđeni pogled pojašnjava – engleski bulldog ima specifičan lavež koji njemu zvuči kao pjesma kojom ga ujutro dočekuju i pitaju gdje je do sada. Bulldog voli šetnje, ali ne preduge. Ne treba istrčavanje i treba pripaziti s njim za toplijeg vremena. Kaže kako Abby većinu ljeta provodi hladeći se u kući ispod klime ili na pločicama. S druge strane, za blagog vremena vole biti vani, a zima je za bulldoga najdraže vremensko doba. Igre u snijegu i sa snijegom su bez kraja. To je i jedan od razloga zašto su bulldozi odlični obiteljski psi. »Njegova smirenost i strpljenje sa djecom toliko su poznati da su već skoro uvršteni u njegov standard. Njihovo mirno i tiho ponašanje ne upućuje na to da su nekada bili psi za borbu. Oni su draga i smirena bića kojima samo treba miran i tihi dom u kojem će najveći dio svoga kratkoga života provesti spavajući. Naravno vrlo je odan svome vlasniku i voli da je uvijek u blizini vlasnika. Bulldog ima izuzetan osjećaj za druženje, te prikazuje ogromnu ljubavi prema obitelji. Uvijek su svjesni raspoloženja kod vlasnika pa će tako i oni biti sretni i zaigrani kada je i vlasnik sretan, odnosno bit će mirni i tihi kada je vlasnik tih i smiren odnosno umoran. Brižni su i pažljivi prema svima u obitelji.« Zaključio je Željko Mlinarić vlasnik ženke engleskog bulldoga Abby.

Ažurirano ( Subota, 20 Travanj 2013 00:22 )