• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRENUTNO NEZAPOSLEN SVOJ DOM U KLOKOČEVCU PRETVORIO JE U PIROGRAFSKU RADIONICU PROJEKTIRAJUĆI TE IZRADIVŠI SVOJ VLASTITI PIROGRAF

VATRENI UMJETNIK DUBRAVKO KEGALJ

Osim umjetnosti, velika su mu ljubav i motori, tako su njegovi radovi uglavnom prepoznatljivi upravo po tim motivima

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Dubravko Kegalj po struci tokar no trenutno nezaposlen, iskoristio je svoje vrijeme na zanimljiv, kreativan i produktivan način. Budući da je Dubravko umjetnik u duši te voli uživati u umjetnosti, posebice tako što se opušta stvarajući vlastita djela, svoju nastrojenost prema tome usmjerio je na opće zadovoljstvo već šire publike koja prati njegov rad. Svestrani Dubravko svoj dom u Klokočevcu pretvorio je u pirografsku radionicu projektirajući te izradivši svoj vlastiti pirograf. Spojivši svoj umjetnički duh s inženjerskim sposobnostima te motiviran željom za stvaranjem umjetnosti, svestrani Dubravko uspješno je stvorio vrlo učinkovit i poboljšan instrument za upotrebu u pirografiji. Prilikom demonstracije rada uvjerili smo se u funkcionalnost te iznimne performanse njegove aparature namijenjene preciznom paljenju drveta te ostalih materijala koja Dubravko koristi za svoj umjetnički izražaj.

Dubravku, koji je bajker, osim umjetnosti velika su ljubav i motori, tako su njegovi radovi uglavnom prepoznatljivi upravo po tim motivima, kako kaže često je znao i pokloniti svoje radove prijateljima prilikom posebnih prigoda. Najčešće u vidu pirografski obrađenih čaša i krigli s tekstom i slikom jer je osim drveta staklo također prikladna podloga za njegov rad. Od drveta za pirografiju se obično koristi svjetlo drvo kao što su lipa, bukva ili breza jer imaju nenametljivu teksturu pa daju dobre kontraste. Međutim, koriste se i druge vrste drveta kao što su bor i hrast.

Pirografija znači »pisanje vatrom«, iako jedna od najstarijih, ova atraktivna grana umjetnosti, u ovako modernom obliku nije baš zastupljena u Hrvatskoj. Upravo s time vrijeme, koje je talentirani Dubravko posvetio izučavanju ove discipline koja zahtjeva izuzetnu vještinu i strpljenje, dodatno dobiva na svojoj vrijednosti. Pitali smo Dubravka da nam pokaže neke od svojih unikatnih radova iz kućne kolekcije pa ih tako i vi imate prilike pogledati u video prilogu i foto galeriji koju smo za vas pripremili.

Ažurirano ( Četvrtak, 13 Studeni 2014 18:23 )