• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OTVARANJE SLASTIČARNICE »IBIŠI« NA ČAZMANSKOM TRGU VESELI SVE STANOVNIKE ČAZME I OKOLICE

Slastičar Asan čazmanski glasnik proljeća

Čazmanski slastičar krajem jeseni odlazi u obiteljsku kuću u Tetovo, a s početkom proljeća i novom slastičarskom sezonom vraća se u Čazmu

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Diljem svijeta na različite se načine predviđa duljina zime i pravi početak proljeća, a svakako  najpoznatiji tradicionalni prognozer je svizac Phil iz  Punxsutawneyja u SAD-u koji ni ove godine na Svijećnicu, 2. veljače nije vidio svoju sjenu, čime je najavljen raniji dolazak proljeća na sjevernoameričkom kontinentu.

Da je zimi kraj, barem u našim krajevima, mogu posvjedočiti i stanovnici Čazme koji svake godine željno iščekuju povratak omiljenog slastičara Asana iz Makedonije. Čazmanski slastičar krajem jeseni odlazi u obiteljsku kuću u Tetovo, a s početkom proljeća i novom slastičarskom sezonom vraća se u Čazmu. Budući da je u subotu kalendarski početak proljeća, što uvijek ne znači i stvarno lijepo vrijeme, otvaranje slastičarnice »Ibiši« na čazmanskom trgu veseli sve stanovnike Čazme i okolice.

Osim optimističnog predviđanja lijepog vremena Asanov povratak znači i novo uživanje u tradicionalnom sladoledu, ispijanje turske kave u hladu stoljetnog kestena i cika djece na glavnom gradskom trgu.

Asan Ibiši slastičarski je obrt naslijedio od pokojnog oca Ilmija, a obiteljska slastičarnica zaštitni je znak Trga čazmanskog kaptola već više od četrdeset godina. Nadamo se da će tajnu spravljanja izvrsnog sladoleda kojim može konkurirati i najboljim talijanskim slastičarima Asan prenijeti na svoje nasljednike, a Čazmanci će ih i dalje čekati s proljećem.

Ažurirano ( Petak, 20 Ožujak 2015 19:37 )