• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SVESTRANOST RUČNOG RADA PREDSJEDNICE UDRUGE OSOBA OŠTEĆENA SLUHA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I UMIROVLJENICE

Boženka Stanša uživa dok izrađuje nakit

Željela bi i unutar Udruge osoba oštećena sluha pokrenuti radionicu u suradnji s Brankicom Janči, na kojoj bi druge zainteresirala članove podučavala ovoj vještini, ali udruzi je problem nabaviti materijal, odnosno financirati ga

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Boženka Stanša predsjednica je Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije i umirovljenica kojoj je ručni rad kreativni ispuh i dugogodišnja strast. Heklanje, štrikanje i vezenje savladala je pred više godina i ima brojne radove koji će to i dokazati. Međutim, Boženka je jesenas pronašla novu ljubav u izradi nakita, pohađajući radionice Brankice Janči u Centru udruga grada Bjelovara. Ona je isto tako jedina žena unutar gluhe populacije u Hrvatskoj koja je odlučila savladati tu vještinu. Posjetili smo je u njenom domu gdje nam je pokazala već zavidnu kolekciju radova koje je napravila u ovih 6 mjeseci otkako dva do tri puta mjesečno pohađa radionice. Kaže kako je nestrpljiva u međuvremenu, pa istovremeno ide korak dalje i traži nove ideje i lekcije na internetu te na taj način također uči o izradi ove vrste nakita.

Za cijenu za koju plate radionicu ono što tamo naprave svi polaznici mogu ponesti kući. Boženka ne voli besposlenost, a razmak među radionicama u zimskim mjesecima joj se činio predug, pa je odlučila nabaviti materijal i ozbiljnije se posvetiti izradi nakita. Prvi problem koji je pritom morala savladati je činjenica da u Bjelovaru nema ozbiljne hoby art trgovine. Tako je službena putovanja u Zagreb redovno završavala potragom za materijalom i njegovom kupnjom, a nerijetko je tražila i prijatelje za pomoć u pronalaženju i slanju ono što joj treba. Boženka kaže kako ju rad na nakitu opušta pa joj nije bilo teško uložiti više truda u pronalaženje potrebnih elemenata – od staklenih, kristalnih, plastičnih i kamenih perlica, kuglica, do najlona za ribolov, čvrstog i gumenog konca te kopčica. Ona nakit ne izrađuje kako bi živjela od toga, nego zato što uživa u tome, pa tako najčešće i ne naplaćuje svoj rad po punoj cijeni koju bi mogla dobiti nego ga prodaje uvijek uz neki popust, barem da pokrije materijal.

Svoje prve radove pokazivala je svojim najbližim prijateljima i suradnicima. Rado bi i unutar Udruge osoba oštećena sluha pokrenula radionicu na kojoj bi i druge zainteresirane članove u suradnji s Brankicom Janči podučavala ovoj vještini. Trenutno je, međutim, udruzi problem nabaviti materijal, odnosno financirati ga. Nadaju se prilici u kojoj bi na nekom natječaju uspjeli prijaviti ovakav kreativni projekt, a takve prilike nažalost u posljednje vrijeme nisu česte, pa je ideja zasad samo u pripremi. U međuvremenu Boženka se nada kako će se još više izvještiti u izradi nakita jer kaže kako je još uvijek početnica i slijedi sheme pri izradi kompliciranijeg nakita te zasad još ne stvara nešto prema svojoj viziji. U ove toplije dane manje vremena stigne posvetiti nakitu zbog brojnih drugih obaveza i poslova, ali još uvijek se jednako veseli tim trenutcima u kojima može misli izgubiti u šarenim perlicama.

Uloženo vrijeme ovisi o kompleksnosti i veličini nakita. Naušnice napravi za pola sata, dok joj za veći nakit bude potrebno i po dva dana uz ostale obaveze te ukupno u njega uloži oko 4 do 5 sati rada. Boženka i dalje traži nove lekcije i uči nove sheme putem interneta. I dalje hekla, veze, obrađuje vrt i pomaže svojim roditeljima i po potrebi i kćerima, i ne dopušta da joj i jedan trenutak života prođe neispunjeno.

Ažurirano ( Utorak, 12 Svibanj 2015 14:44 )